Индия възнамерява да подпише споразумение с Иран за управление на

...
Индия възнамерява да подпише споразумение с Иран за управление на
Коментари Харесай

Индия за първи път ще управлява голямо чуждестранно пристанище - и то със стратегическо местоположение

Индия има намерение да подпише съглашение с Иран за ръководство на пристанище Чабахар за период от 10 години, оповестява The Economic Times. По данни на изданинето, индийският министър на пристанищата, корабоплаването и водните пътища Сарбананда Соноуал през днешния ден ще пътува за Иран, с цел да подпише съглашението.

Това е първият случай, в който Индия ще поеме ръководството на задгранично пристанище - и то огромно и със стратегическо местонахождение. Новото съглашение ще бъде годно за период от 10 години и ще може да бъде подновявано автоматизирано.
 Снимка 664741
Източник:

Даденото съглашение се преглежда като значим геополитически ход за развиване на съдействието на Индия с Иран, който ще има съществени районни стопански последствия. Предвижда се пристанището - което съставлява съществена транспортна връзка на Индия с Афганистан, Централна Азия и по-голямото евразийско пространство - да може да конкурира пакистанското пристанище Гвадар, както и китайската самодейност " Един пояс, веднъж ".

Планира се в бъдеще пристанището Чабахар да бъде обвързвано с интернационалния транспортен кулоар " Север-Юг ", който пък свързва Индия с Русия през Иран.

По този търговски маршрут се транспортират артикули от Индия и страните от Персийския залив до Западна и Северна Европа през териториите на Иран, Азербайджан и Русия, в това число и посредством железопътните линии на тези три страни. Основното преимущество на този транспортен кулоар е съкращаването на времето за доставки на стоките на половина.
 Индия за първи път изнесе в чужбина чипове лично произвеждане
Петата стопанска система в света за първи път изнесе в чужбина чипове лично произвеждане

Tata Electronics строи голям нов цех за полупроводници взаимно с американската Micron Technology
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР