Българската петролна и газова асоциация кани евродепутатите на разговор. Председателят

...
Българската петролна и газова асоциация кани евродепутатите на разговор. Председателят
Коментари Харесай

Петролната и газова асоциация кани кандидатите за евродепутати на разговор за зеления преход

Българската петролна и газова асоциация кани евродепутатите на диалог. Председателят й Светослав Бенчев приканва да бъдат разисквани значимите тематики от региона на енергийния преход в превоза.

 

На срещи с претендентите за европейски депутати считаме да сложим въпроси от региона на европейското законодателство, които директно касаят развиването на петролния отрасъл у нас, както и какви услуги и на каква цена ще можем да предложим на нашите клиенти, показва Бенчев.

 

" Започва предизборната акция за идната легислатура, която ще бъде определена във значим миг за света, Европа и страната ни. Изправени сме пред война на границите на Европейския съюз, във време, изпълнено със страхове за дефицит на енергийни запаси, голяма неустановеност на промишлеността за нейното бъдеще, както и на съществени тествания пред европейската стопанска система. Република България като една приблизително огромна страна в Европа би трябвало да поеме своята отговорност и да има ясна визия накъде желае да се развива българската и европейска енергетика, изключително в областта на превоза ", се споделя в манифест на БТГА.

 

В него се акцентира, че " през идващите 5 години се чака една част от признатите европейски нормативни актове, касаещи този бранш, да влязат в действие с всички положителни и отрицателни последствия от това ".

 

Манифестът продължава по този начин:

 

" Очакваме други актове на европейското законодателство да се доразработят или отхвърлят. Задълженията за фирмите в петролния отрасъл ще се усилят, следва влизането в действие на търговията с излъчвания в превоза и постройките, което неизбежно ще оскъпи съществено горивата за жителите и бизнеса. Все повече ще има напън само за електрификация на транспортните средства, което е скъпо и неефективно. Пред нас имаме образеца на въглищните централи, чието бъдеще е неразбираемо, а хората, заети в бранша, нямат сигурност за работните си места. Ние, фирмите от промишлеността, доставящи сила за превоза, не можем да позволим сходна обстановка и в нашия отрасъл. Гражданите и бизнесът имат нужда от изясненост какво ще бъде развиването в сферата през идващите години. В тази връзка ние намерено заявяваме нашето предпочитание за диалог с претендентите за членове на Европейския парламент от главните български политически партии като за основа на разговора предлагаме следните значими точки:

- Осигуряване на енергийна самостоятелност посредством опазване на производството на горива за превоза на територията на страната.
- Приемане на ясна тактика за енергиен преход, който да се извърши на социалноприемлива за жителите и бизнеса цена и нейната отбрана пред европейските институции.
- Реално осъществим преход към различни технологии, който е учреден на конкурентен принцип, а не на административното им налагане.
- Осигуряване на бъдеще за течните горива (биогорива, синтетични и рециклирани) с нулев или близо до нулевия въглероден отпечатък.
Преразглеждане на схемата за търговия с излъчвания в превоза и постройките.
- Запазване на моторните транспортни средства с мотори с вътрешно горене като най-бърза и евтина алтернатива за понижаване на излъчванията парникови газове.
- Запазване на правилото на индиферентност по отношение на технологиите, които ще заменят изкопаемите горива през идващите години.
- Ангажимент за опазване на актуалните равнища на акцизите върху енергийните артикули, което е поръчител за конкурентоспособност на българската стопанска система.
- Защита на националния интерес в областта на силата за превоза при приемане на нормативни актове на европейски равнище.

Убедени сме, че бъдещето на континента ни е обвързвано с нови и различни технологии за транспорт на хора и артикули, които ще доведат до въглеродна индиферентност в идващите десетилетия. Част от технологиите и горивата с по-ниски излъчвания към този момент са и на нашите обекти - пропан-бутан, биогорива, електрически зарядни станции. От идната година ще стартираме и произвеждане и блендиране на авиогорива с биокомпонент. Ние ще продължим да развиваме инфраструктурата си, с цел да предлагаме от ден на ден зелена сила и ще продължим да бъдем новаторски. Обръщаме се към българските и европейските политици с зов, когато вземат решения, да имат поради икономическата аргументация и да подхождат с натурализъм. Не са продуктивни ограничения, признати, единствено тъй като се оферират от някого и наподобяват изпълними единствено на хартия. Именно последното е най-голямата заплаха енергийният преход да не се състои. Също по този начин, всяка една мярка, която оскъпява продуктите, затруднява промишлеността и бизнеса, води само до загуба на конкурентоспособност. От това имат интерес единствено страните отвън Европейски Съюз. В последна сметка, енергийният преход би трябвало да се извърши поради богатството на хората и промишлеността, а не макар тях, както през последните години.

Уважаеми претенденти за членове на Европейския парламент,
Уважаеми български жители,

Независимо от вашите политически желания и възгледи, енергийната промишленост е крайъгълен камък на българската стопанска система. Единствено поддръжката за нея от целия политически набор, както и ясна стратегия за развиването й, могат да подсигуряват просперитетът на българското общество. Ние, фирмите от бранша, мощно се надяваме това да стане и да продължим самоуверено напред по пътя на развиването, с цел да можем да предоставяме, както и до момента, най-модерните и качествени артикули на клиентите си. Така ще подсигуряваме, че нужните ви артикули ще стигат до вас, както и че вие ще стигате елементарно и на търпима цена до обичаните си хора и места. "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР