В укази на вицепрезидента Илияна Йотова за възстановяване на българското

...
В укази на вицепрезидента Илияна Йотова за възстановяване на българското
Коментари Харесай

Доц. Михаил Иванов: Самоуправство е "Абе, ще ви запишем с българските имена!"

В укази на вицепрезидента Илияна Йотова за възобновяване на българското поданство турци са записани с настоящите имена, след това Министерство на вътрешните работи издава персонални карти и паспорти с рождените им имена. Община Тервел пък издава акт за раждане с " възродителните " имена на покойници.

Историята с имената на семейство Филиз " Дневник " описа в текста. А другата - в ".

По тематиката за сериозните разминавания с имената на българските турци потърсихме и доц.Михаил Иванов, специалист по етническите въпроси. Той е бил консултант по тематиката на президента Желю Желев (1990-1997 г.). В тази роля е и очевидец на писането на Закона за имената на българските жители, работил от март 1990 година до 1999 година След това е сменен от Закона за гражданската регистрация, който работи и през днешния ден. Бил е и секретар на Националния съвет по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет. Доцент е по теоретична и математическа физика. Преподавател в Нов български университет.

Какво виждате в зад този случай с другите имена след възобновяване на поданство, който не е индивидуален, тъй като единствено в община Добрич са 20 за последните две години?

- Този случай може да се огледа от две страни и те да се слеят. От едната - това е бюрократично отношение и в действителност нарушение на закона, тъй като има декрет на вицепрезидента с имената и след това МВР-Добрич издава персонална карта в несъгласие с този декрет с някакви остарели имена, измъкнати от архивите.

От друга страна нашите сънародници турци не могат да не го възприемат като дискриминационно отношение и неуважение: " Абе, ще ви запишем с българските имена! " Това е безчинство, тъй като те вземат решение по какъв начин да се назовават хората и играят ролята на кръстници. Очевидно става дума за етническо отношение, за етническа дискриминация, откакто при всички се поставя окончание -ов и -ев на бащиното и фамилно име.

В настоящия Закон за гражданската регистрация -ов и -ев не е наложително окончание, в случай че то опонира на етническите и религиозните обичаи на родителите.

- Когато се одобри предходния Закон за имената на българските жители през март 1990 година, изненадващо за доста хора имаше текст, че е наложително окончанието -ов и -ев за всички имена. Така евреинът Еди Шварц трябваше да стане Шварцов, Кеворкян - Кеворкянов.

И този текст се одобри тогава от Народното събрание?

- Да, на 5 март 1990 година, като през днешния ден го помня, мюсюлмани пристигнаха пред Народното събрание, и направиха втората си огромна вахта към постройката на Народното събрание.

Малко предистория - в Клуба за поддръжка на гласността и преустройството по мое предложение породи Комитета за национално помиряване. Учредихме го на 1 декември 1989 година в Софийския университет с доста ясни хрумвания - всички етноси и религиозни групи да търсят дружно решение на проблемите в междуетническите връзки. В комитета се записаха Радой Ралин, публицистите Христо Ганев и Сюлейман Гавазов, режисьорката Бинка Желязкова, поетесата Блага Димитрова, певицата Йълдъз Ибрахимова, режисьорът Еди Шварц.

Този комитет искаше връщането на имената да става по административен път - в общините и кметствата, само че Народното събрание реши да е с по-трудната за хората процедура - през съда?

- След 10 ноември 1989 година доста бързо се появиха посткомунистически националистически обединения. Водеща беше Общонародният комитет за отбрана на националните ползи (сред учредителите е Георги Първанов - б.а.), в който влизаше партийна номенклатура и хора на Държавна сигурност. Друга беше родопският съюз " Родолюбие " на Бранко Давидов. На 7 януари 1990 година те проведоха протест, насърчен от Георги Атанасов (министър-председател тогава и координатор на възродителния развой - б.а.). На него офицери оповестиха, че " няма да дадем възобновяване на имената на българските турци ".

На това се опълчи нашият " интелигентски " Комитет за национално помиряване. Имах дълъг диалог по телефона с Андрей Луканов и всички други проблеми се решаваха, само че двата въпроса - за окончанията -ов и -ев и за правосъдната процедура, не мръднаха. " Не, ние сме се договорили ", сподели той.

С кого се е договорил?

- Решението имената да се връщат по правосъден път беше изковано на една среща зад тила на всички. Тя беше сред държавното управление, националистически организации и Движение за права и свободи. Ахмед Доган, тогава се споделяше Меди Доганов, без да каже на управлението на Движение за права и свободи, отиде самичък на среща, на сговор с националистите и с Петър Младенов, Андрей Луканов и Станко Тодоров. На тази среща е било решено имената да се връщат през съда.

 Български турци получават двойна идентичност с възобновяване на поданството си Български турци получават двойна идентичност с възобновяване на поданството си

Което е по-трудния метод - до районния съд би трябвало да се пътува, изключително в Родопите, до момента в който кметството е наоколо.

- Хората недоволстваха: " Да не би да са ни ги взимали със съд, че със съд да ни ги връщат? " Тогава се извърши операция - Ахмед Доган и Движение за права и свободи им споделиха: " Недейте да си връщате имената, не подавайте документи! Вие първо ще гласувате за нас и като влезем в Народното събрание ще променим закона. "

Така и стана - това активизира турците и помаците и Движение за права и свободи влезе в Народното събрание (изборите през юни 1990 година - б.а.). Половината от състава бяха сътрудници на Държавна сигурност, които доста бързо и гъвкаво бяха вкарани измежду тези, които се бореха за своите права. И през ноември 1990 година се одобри корекция в Закона за имената на българските жители. Текстовете за -ов и -ев се тушираха, смекчи се и процедурата за връщането на имената като се позволи и по административен път, а освен по правосъден.

Остана въпросът какво да вършим с имената на умрелите. С тези принудително дадени български имена към този момент имаше нотариални актове, документи за благосъстоятелност, имаше покупко-продажби, трудови контракти Движение за права и свободи по гледище на своите гласоподаватели към този момент беше доста интензивно и се опита много да направи, само че както виждаме и до ден-днешен раните още не са зараснали.

- Какво би трябвало да се направи през днешния ден, съгласно Вас?

- Вижте, хората желаят една добра дума. Те желаят да чуят: " Братя, ние дружно сме жители на тази страна и дружно поносим корупцията и властолюбците. Нека да се обединим и дружно да вървим напред! " Те просто желаят да чуят една добра дума.

 Община Тервел връща Община Тервел връща " възродителни " имена
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР