В уеб пространството се появиха нови подробности за бъдещите мобилни

...
В уеб пространството се появиха нови подробности за бъдещите мобилни
Коментари Харесай

Неофициално: мобилните чипове на AMD с архитектура Zen 5 ще имат графика на ниво GeForce RTX 4070 Max-Q

В уеб пространството се появиха нови детайлности за бъдещите мобилни процесори на AMD. Вече знаем, че хибридните чипове Phoenix ще бъдат сменени през идната година от APU с кодово име Strix Point. Те ще получат x86 ядра с микроархитектура Zen 5 и по-мощен графичен блок, който се появи в слайдовете на AMD като RDNA 3+. Но компанията, ръководена пот Лиза Су, има доста по-амбициозни решения.

Първо, дано да обърнем внимание на гореспоменатите APU Strix Point. Компанията AMD ще премине към хетерогенна архитектура на ядрата, като комбинира четири ядра Zen 5 и осем ядра Zen 5c. В състава на процесорното съоръжение ще бъдат включени и 24 MB L3 кеш, графичен блок RDNA 3+ с 16 изчислителни модула и 128-битов контролер на паметта вид LPDDR5X. Тези чипове ще запазят монолитния дизайн и ще се създават по по-усъвършенствана (спрямо 4nm) технология.

Твърди се, че лабораториите на AMD работят и върху хибридните процесори Stix Halo. Според тази информация те ще имат чиплетен дизаин, до 16 ядра Zen 5, графичен ускорител RDNA 3+ с 40 изчислителни модула и 256-канален контролер на паметта от вида LPDDR5X. Тази настройка ще им даде опция да се конкурират освен с системите върху чипа от серията M на Apple, само че и с дискретните графични адаптери до равнище GeForce RTX 4070 Max-Q.

Що се отнася до другите сегменти на пазара на x86 процесори за портативни компютри, през идната година AMD ще предложи възобновяване на APU Phoenix под формата на семейството Hawk Point, както и на флагманските чипове Fire Range. Те ще заменят сегашните процесори Dragon Range и евентуално ще бъдат аналози на процесорите Zen 5 за десктоп компютри, само че в BGA дизайн. В същото време към момента не се възнамерява замяната на чиповете от начално равнище AMD Mendocino.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР