От 2020 г. Microsoft е увеличил своите въглеродни емисии с

...
От 2020 г. Microsoft е увеличил своите въглеродни емисии с
Коментари Харесай

Бързото развитие на AI доведе до рязко увеличение на въглеродните емисии от Microsoft, но корпорацията не възнамерява да забавя темпото

От 2020 година Microsoft е нараснал своите въглеродни излъчвания с почти 30%, оповестява The Register. Поради това по-рано декларираната цел за реализиране на въглероден негативен баланс от компанията до 2030 година стана още по-трудна за реализиране и необятното внедряване на AI-системите наподобява е отговорно за това.

Според известие в отчета за резистентност на околната среда за 2024 година, който се концентрира върху статистиката за фискалната 2023 година, завършила на 30 юни предходната календарна година, излъчванията на CO2 са се повишили с 29,1% от 2020 година насам. Главно заради непреките излъчвания от Scope 3, свързани с построяването и доставката на от ден на ден и повече центрове за данни. През този интервал Microsoft стартира да усилва поддръжката на AI след детонацията от интерес към тематиката с дебюта на ChatGPT на OpenAI.

В отчета компанията показва, че AI изисква рационализация на инфраструктурата — повишение на успеваемостта на центровете за данни и системите за транспорт на сила, с цел да се реализира въглеродна индиферентност. Съобщава се, че някои огромни снабдители на артикули и услуги на Microsoft ще би трябвало да преминат към 100% безвъглеродна сила до 2030 година Във всеки случай тези условия ще бъдат включени в документа Supplier Code of Conduct от 2025 фискална година. Самата компания все още има подписани контракти за доставка на 19,8 GW от „ зелени “ източници.

На Scope 3 принадлежат повече от 96% от излъчванията на Microsoft, в това число и що се отнася до веригата за доставки, както и избора на свързани с виталния цикъл устройства и други непреки източници. “Собствените “ излъчвания на компанията (Scope 1 и 2) са намалели с 6% от 2020 година, с помощта на закупуването на чиста сила, присъединяване в разнообразни „ зелени “ стратегии и покупката на документи за възобновима сила.

Microsoft твърди, че потреблението на опцията за слагане на сървъри в режим на ниска мощ към този момент е понижило потреблението на сила с почти 25%. Съответните енергоспестяващи технологии бяха тествани през 2022 година на няколко хиляди сървъра и до края на 2023 година към този момент имаше почти милион сървъра. Очаква се 90% от сървърите на компанията и друго облачно съоръжение да бъдат рециклирани и употребявани наново до 2025 година

Новите центрове за данни на Microsoft са проектирани и усъвършенствани да поддържат AI изчисленията и въобще няма да употребяват вода за изстудяване. Докладът обаче признава, че през финансовата 2023 година потреблението на вода даже се е нараснало от 6,4 милиона m3 за година по-рано до 7,8 милиона m3. В същото време, през фискалната 2022 година растежът на потреблението на вода също беше 34% на годишна база. Microsoft към този момент усили вложенията си в стратегии за запазване на водата, като отдели още 16 милиона $ в 49 плана за тяхното осъществяване по целия свят. Става дума за евентуално връщане на 62 милиона m3 чиста вода, само че резултатът от сходни планове постоянно става най-малко по някакъв метод видим единствено години след старта им.

Президентът на компанията, Брад Смит, към този момент съобщи, че породените от AI вреди върху природата ще бъдат в огромна част обезщетени от изгодите от потреблението на такива системи — няма смисъл да се забавя внедряването на AI никога, просто би трябвало да се вършат такива системи по-„ зелени “. Microsoft има намерение да утрои скоростта за създаване на спомагателни центрове за данни през първата половина на фискалната 2025 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР