В туризма кадрите не достигат, тъй като част от тях

...
В туризма кадрите не достигат, тъй като част от тях
Коментари Харесай

Експерт човешки ресурси: Ще внасяме филипински работници

В туризма фрагментите не доближават, защото част от тях се преквалифицираха през последните две години.

Това сподели шефът на HR компания Александър Георгиев, който е и представител на Българската конфедерация по заетостта.

По думите на специалиста, преди началото на войната в Украйна, доста от работната ръка за сезона у нас е идвала точно от там, по-късно интерес към работа у нас са проявявали и хора от Молдова. В момента у нас идват служащи от Киргизстан, Непал и Филипините, уточни той.

ИТова са пазарите, в които хората са съгласни да работят за тези пари, българите не са склонни да работят на тези условия. Камериерките по морето взимат към 1200 лв., заплатата за бармани е към 3 000 лв. ", сподели Георгиев пред Euronews.

Според него някои от сезонните служащи, които чакаме от чужбина, към момента не са пристигнали у нас, въпреки и към този момент да се намираме в разгара на сезона.

Друг проблем съгласно Георгиев, е че хората нямат време за образование, като доста постоянно те идват и нас и стартират работа непосредствено.

Той уточни, че доста българи се интересуват от сезонна работа, само че избират да работят в хотели отвън страната ни.

" Изпращаме над 500 души на круизни кораби, където получават положителни пари. Работят като бармани, сервитьори, даже фокусници. Там имат доста добра подготовка, натоварването е огромно, а заплащането е към 2 000 евро. "

Идеята съгласно Александър Георгиев би трябвало да е когато бъдат изпратени в чужбина тези служащи, те да се върнат у нас квалифицирани.

Работодателите у нас поставят доста грижи, само че има и съществени разминавания в упованията на едната и другата страна - „ Те се вършат, че им заплащат, аз се върша, че работя “, сподели той. 

" Едно от нещата, които би трябвало да се трансформират у нас, с цел да има добра сезонна претовареност, е да има по-голяма еластичност в законодателството и хора, които са на борсата да могат да стартират работа сезонно за 2 месеца ", сподели Александър Георгиев. По-голямата еластичност в работното време, както и механизъм за възнаграждение на заплатите, също са измежду факторите за възстановяване на пазара.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР