В центъра на Москва се събраха руски граждани, за да

...
В центъра на Москва се събраха руски граждани, за да
Коментари Харесай

В Москва почетоха жертвите на сталинисткия терор

В центъра на Москва се събраха съветски жители, с цел да почетат жертвите на репресиите по време на режима на Йосиф Сталин. Мнозина от руснаците приканиха за освобождението на задържан деятел, който проверява всеобщите гробове. На годишното събитие, проведено от една от най-старите в страната правозащитни организации " Мемориал ", се събраха стотици руснаци. Те прочетоха лист с имената на хора, избити по време на ръководството на Сталин.

Руските управляващи задържаха деятеля Юрий Дмитриев, началник на " Мемориал " в Карелия, Северозападна Русия. Той проверява всеобщи гробове с жертви от сталинисткия гнет.

61-годишният деятел беше арестуван през 2016 година Дмитриев е упрекнат в основаване на порнография, което той изрично отхвърля. Активистът може да получи 15 година затвор, в случай че бъде наказан. Негови поддръжници настояват, че казусът е опит на управляващите да запушат устата на непосредствен историк.

Днешната гала " Връщане на имената " е специфична през тази година, защото Русия отбелязва 100 година от Руската гражданска война през 1917 година

Според " Мемориал " по време на терора над 40 000 души са екзекутирани единствено в Москва. Церемонията идва ден преди Деня на възпоменание за жертвите на политическите репресии при Борис Елцин.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР