В света на Д-р Ху“ съществуват т.нар. силурци – развити

...
В света на Д-р Ху“ съществуват т.нар. силурци – развити
Коментари Харесай

Силурската хипотеза: Живяла ли е цивилизация на Земята – милиони години преди хората?

В света на „ Д-р Ху “ съществуват така наречен силурци – развити в софтуерно отношение хуманоидни влечуги, които са живеели на нашата планета доста преди хората. Впоследствие те стартират да се укриват и на процедура стават неоткриваеми… Поне до момента в който обичаният на всички пътуващ във времето извънземен не идва със своята телефонна кабина. До момента научната аргументация е нулева. През 2018 година обаче двама учени от Кеймбриджкия университет написват труд със заглавие, въодушевено от измисления тип - „ Силурската догадка: Възможно ли е да открием следи от индустриална цивилизация в геоложките данни? “.

Трудът, оповестен в Journal of Astrobiology, не твърди, че на Земята – доста преди човечеството – е живяла софтуерно напреднала цивилизация. Той обаче слага много забавния предполагаем въпрос дали би било допустимо да открием „ геоложки отпечатъци “ от антична цивилизация, изчезнала преди милиони години.

Преди да можем да определим каква е вероятността да открием сходна цивилизация, би трябвало да си отговорим на въпроса какъв брой постоянно – като се има поради, че животът към този момент е зародил и някои типове са интелигентни – се развива една индустриална цивилизация, пишат учените.

„ Човечеството е единственият образец, който ни е прочут, и нашата индустриална цивилизация е траяла (до момента) почти към 300 години (например от началото на методите за всеобщо производство). Това е дребна парченце от времето, през което сме съществували като тип, и дребна по отношение на времето, през което комплицираният живот е съществувал по повърхността на Земята. “

„ Този къс времеви интервал повдига очевидния въпрос дали е допустимо това да се е случило и преди. “

Сама по себе си тази догадка е извънредно забавна и дава голям брой полета за размисли. Тя обаче би могла да ни помогне и при търсенето на следи от съвременни цивилизации на планетите отвън Слънчевата система. Както научният труд акцентира, в границите на своето относително малко битие (което е трансформирало както климата, по този начин и екосистемата) хората са оставили ясно открояващите се следи по планетата, които сигурно ще продължат да съществуват години наред. Това обаче не значи, че тези промени ще бъдат откриваеми и след милиони години. Всъщност данните, които оставяме след себе си – да вземем за пример в седиментите – евентуално ще са с дебелина не повече от няколко сантиметра. Това евентуално ще важи в действие даже и да успеем да просъществуваме за по-дълъг интервал от време.

„ Колкото по-дълго съществува човешката цивилизация, толкоз по-голям сигнал бихме могли да чакаме в [геоложките] данни “, написа екипът. „ Колкото по-дълго обаче съществува тя, толкоз по-устойчиви би трябвало да бъдат нейните практики, с цел да може да оцелее. Колкото по-устойчиво е обществото (например във връзка с генериране на сила, произвеждане или земеделие), толкоз по-малък отпечатък ще има върху останалата част от планетата. Колкото по-малък е отпечатъкът обаче, толкоз по-малък ще е сигналът в геоложките данни. “

Екипът разисква и други маркери, които бихме могли да оставим след себе си за типовете, които ще съществуват милиони години след нас. Някои ще бъдат неразличими от естествените естествени явления (като да вземем за пример събитията, които лишават океаните от О2 през  креда и юрския период). Други обаче ще демонстрират ясно, че в миналото сме съществували и безусловно сме опустошили света.

„ Ние спекулираме, че няколко характерни белези ще бъдат неповторими – по-конкретно упоритите синтетични молекули, пластмасата и (потенциално) извънредно дълготрайни радиоактивни боклуци при положение на нуклеарна злополука “, написа екипът.

“Ако тези маркери отсъстват, уникалността на събитието може да бъде открита в множеството релативно самостоятелни отпечатъци, а не в кохерентния набор от промени, асоциирани с една-единствена геофизична причина. “

Екипът не дава безапелационен отговор на въпроса в своя теоретичен труд, само че допуска, че в случай че в миналото на Земята са съществували антични развити цивилизации, те биха могли да бъдат открити чрез разбор на стихийните и съставните аномалии в седиментните данни.

„ Силно се съмняваме, че преди нашата цивилизация е съществувала каквато и да било друга индустриална цивилизация. Въпреки това когато слагаме въпроса по фиктивен метод, който артикулира категорично по какъв начин биха изглеждали доказателствата за сходна цивилизация, ние повдигаме други потребни въпроси, свързани както с астробиологията, по този начин и с Антропоцена “, заключват създателите. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР