Първата храна в космоса е изядена от Юрий Гагарин по

...
Първата храна в космоса е изядена от Юрий Гагарин по
Коментари Харесай

Каква е първата храна, изядена в космоса

Първата храна в космоса е изядена от Юрий Гагарин по време на първото в историята на човечеството пътешестване в орбита. Каква е била тя? Е, сигурно е имал избор.

През 1961 година космонавтът Гагарин става първият човек в Космоса, като приключва една обиколка на Земята за 108 минути. Космическата му капсула „ Восток 1 “ е била снабдена с хранителни запаси за 13 дни, ако ретрокоптерът се повреди и той би трябвало да изчака да се върне на Земята по натурален метод.

Траекторията на, с цел да доближи нулева гравитация

Това е бил и добър късмет да се тества храненето в космоса. Въпреки тестванията, извършени с „ Самолета за понижена гравитация “ на Земята, учените не знаят сигурно дали съществени функционалности като дъвчене и преглъщане могат да се правят в сходни безтегловни изискванията. Едно от значимите съображения е „ да няма трохи “, тъй че решението е хранителни артикули, които могат да се създадат на паста и да се слагат в железна тубичка, като паста за зъби.

Въпреки че е бил в орбита по-малко от 2 часа, Гагарин в действителност е имал две блюда. Основното ядене е пюре от говеждо месо и черен дроб. Той изяжда две тубички от него – може би е било по-апетитно, в сравнение с звучи – и по-късно изяжда тубичка с шоколад за десерт.

Тъй като по това време учените не знаят какъв е резултатът на микрогравитацията върху индивида, те не желаят да рискуват Гагарин да изгуби схващане, по тази причина капсулата е ръководена от земята с код за прекосяване към ръчно ръководство при положение на повреда. Но до такова не се стига, тъй като с първото хранене в орбита Гагарин потвърждава, че се яде обикновено в космоса.

След като от ден на ден астронавти излизат в космоса и остават там за все по-дълго, излиза наяве, че чувството ни за усет може да се промени, когато сме в микрогравитация. Телесните течности се реалокират към главата ви и изследванията демонстрират, че това може да докара до намаляване на обонятелните съставни елементи във усета на храната, малко като при ястие с хрема.

От времето на Гагарин насам има промени и усъвършенствания в менютата на космонавтите. На Международната галактическа станция (МКС) освен може да се доставя пица, само че и да се пекат сладкиши. Можете даже да си извършите еспресо с помощта на особено пригодена чаша, с цел да го пиете в микрогравитация.

Учените даже самоуверено ревизират дали е допустимо да се пържи храна в микрогравитация. Тестовете са деликатно извършени благодарение на специфичен фритюрник върху параболична повърхност, симулираща безтегловност, и демонстрират, че е изцяло допустимо.

Въпреки това правилото „ без трохи “ към момента е мъчно за превъзмогване и едно от нещата, които към момента не са решени, е хлябът.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР