ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени

...
ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени
Коментари Харесай

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени лекарства

ИАЛ и ГДОБОП погват уебсайт за свободна търговия с неразрешени за приложимост в България медикаменти и лекарства, отпускани по лекарско наставление. Това излиза наяве от отговора на служебния здравен министър доктор Галя Кондева на въпрос на депутата от ПП-ДБ доктор Александър Симидчиев.

В питането си доктор Симидчиев декларира, че при започване на месеца е получил сигнал по отношение на противозаконна търговия с лекарствени артикули, в това число такива, които се оферират единствено по лекарско наставление и антибиотици, през интернет платформа. Той акцентира, че защото в платформата е конкретизирано, че медикаментите са от Турция, подлежат на митнически надзор и пита дали подобен се реализира. „ При довеждане докрай и възнаграждение на поръчка на лекарства по лекарско наставление на никое място не се изисква съществуване на годна рецепта! А след експедиране (с ЕКОНТ) няма ангажимент за даване на такава при приемане. Тъй като лекарства по лекарско наставление се поръчват от пациенти, а данните им са обект на особена отбрана, има ли тази онлайн платформа сертификация, обвързвана с разпоредбите за отбрана на данните, избрани от законодателството за отбрана на данните на EC (GDPR) и националните закони за отбрана на персоналните данни (еквивалентна на HIPAA compliance) “, пита още депутатът.

„ След предписание на Министерството на здравеопазването чиновници на ИАЛ направиха инспекция на наличието на посочения уебсайт, при която е открито, че на платформата са оповестени разгласи за продажба на голям брой лекарствени артикули, с режим на разпределяне по лекарско наставление, проведени в разнообразни категории (например „ Болкоуспокояваши ”, „ Бъбреци и пикочни пътища ”, „ Вени и хемороиди ”, „ Високо кръвно ”, „ Диабет ”, „ Женско здраве ”, „ Нервна система ” и др.). Видно от оповестените фотоси, предлаганите за продажба лекарствени артикули са единствено с чуждоезикови опаковки, а в текстовите елементи на някои от обявите категорично е посочено, че произходът им е от Турция. Извършена е инспекция по отношение на регистрационния статус на част от предлаганите за продажба лекарствени артикули, като е открито, че в Република България няма позволени за приложимост лекарствени артикули с оповестените търговски наименования, а чуждоезиковите им опаковки демонстрират, че са предопределени за други пазари, намиращи се отвън Европейския съюз “, споделя доктор Кондева в отговора си.

Проверка на Zdrave.net сподели, че посредством платформата свободно се продават хормон на растежа и тестостерон, глюкофаж, бързодействащ актуален инсулин и лираглутид, който също е за лекуване на диабет и е по лекарско наставление, само че е показана като лекарство за намаляване, антитироидно лекарство метимазол. Предлага се още противотуморен антибиотик, който се употребява за лекуване на разнообразни типове онкологични болести в композиция с други медикаменти или в случаите, когато лекуването от първа линия е неефективно; литий за лекуване на биполярно разстройство и тетрацикличен антидепресант.

„ Ние знаем, че набирането на нужните лекарства от Турция може да е мъчно и ангажиращо време занимание, по тази причина ви предлагаме решение – ще осигурим доставка до мечтаното от вас място на всички медикаменти от които се нуждаете за вашето лекуване и в процеса на вашето възобновяване “, написа на уеб страницата. Платформата е записана като уебсайт за електронна търговия без специфичен режим. Уточнено е, че разпоредбите от Общите условия се ползват само по отношение на консуматори по смисъла на Закона за отбрана на потребителите, Закона за електронната търговия и/или на Директива 2011/83/EO на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 година Плащането се прави с натрапен платеж при приемане на пратката, а контактът с доставчика е посредством вайбър или и-мейл.

Д-р Кондева прецизира в отговора си към доктор Симидчиев, че търговията на дребно с лекарствени артикули предстои на позволителен режим и се прави единствено в аптеки и дрогерии. Търговия по интернет може да се прави единствено с лекарствени артикули без лекарско наставление от лице, получило позволение от ИАЛ за търговия на дребно с лекарствени артикули (аптека) или уверение за регистрация от РЗИ като дрогерия. Проверката на Министерство на здравеопазването е посочила, че въпросният интернет уебсайт не попада в Списъка на лицата, които правят търговия по интернет с лекарствени артикули без лекарско наставление.

верение за регистрация от РЗИ като дрогерия. Проверката на Министерство на здравеопазването е посочила, че въпросният интернет уебсайт не попада в Списъка на лицата, които правят търговия по интернет с лекарствени артикули без лекарско наставление.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР