В Сухиндол Общинският щаб за изпълнение на плана за защита

...
В Сухиндол Общинският щаб за изпълнение на плана за защита
Коментари Харесай

В Сухиндол Общинският щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия проведе учение

В Сухиндол Общинският щаб за осъществяване на проекта за отбрана при бедствия организира обучение в частта за отбрана при нуклеарна и радиационна повреда. То бе водено кмета на общината и ръководител на щаба – инж. Пламен Чернев, а на тренировката участваха регионалният шеф инж. Георги Гугучков, заместител шефът на Главна дирекция ПБЗН старши комисар Красимир Шотаров, управителният екип на РДПБЗН във Велико Търново, кметски наместници от община Сухиндол, представители на институции и общини от региона.


Тренировката включваше действия по обявяване на Общинския щаб за отбрана при бедствия, събиране на информация, оценка на ситуацията, осъществяване и управление на неотложни спешни и възстановителни работи при възможна нуклеарна повреда.
Практическото проиграване стартира в 9.00 сутринта със събиране на Общинския щаб в постройката на читалището в Сухиндол посредством системата за ранно предизвестие и обявяване. Специален акцент бе подложен върху медицинските правила и здравното обезпечаване на популацията със средства за йодна профилактика при положение на радиационна повреда. За задачата бяха избрани 7 пункта – 2 в общинския център и 5 в обитаемоте места, отговорници за разпределяне на йодни таблетки, както и описите на хората, които ще ги получат. Списъците се актуализират всеки месец, защото средствата за профилактика ще се дават единствено на хора до четиридесетгодишна възраст.


Практическата активност по разпределяне на таблетките беше проиграна в село Горско Косово. Там 40 фамилии получиха йодни таблетки, а на всяко от тях бе обяснено метода на потреблението им и съответната доза при положение на нужда.
След края на учението регионалният шеф инж. Георги Гугучков заключи, че е реализирана доста добра съгласуваност сред общинската администрация, единната избавителна система, доброволните формирования и екипите на военните формирования. По думите му при възможна нуклеарна или радиационна повреда страната ще вземе всички ограничения за обявяване по всички средства за всеобща информация, както и за последващите дейности за отбрана на популацията. Той акцентира, че йодната профилактика е превантивна активност и е единствено част от многото ограничения в проекта за отбрана при нуклеарна и радиационна повреда.
Заместник шефът на ГДПБЗН старши комисар Красимир Шотаров осведоми, че до десети ноември тази година сходни учения ще се проведат във всички области и общини на страната.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР