В странна ситуация е изпаднал новият заместник-кмет по строителството на

...
В странна ситуация е изпаднал новият заместник-кмет по строителството на
Коментари Харесай

Зам.-кмет по строителството завари на новото си работно място... изтрит компютър

В странна обстановка е изпаднал новият заместник-кмет по строителството на столичния регион " Витоша " малко след встъпването си в служба. Красимир Джамбазов заварил работния си компютър... изпразнен от наличие, като последвала експертиза е открила, че от него са били изтрити всички работни файлове.

Затова Джамбазов сезира Софийска градска прокуратура, като се базира на два текста от Наказателния кодекс, които плануват затвор и санкция за този, който  " непозволено добави, копира, употребява, промени, придвижи, изтрие, повреди, утежни, скрие, унищожи компютърни данни в осведомителна система или спре достъпа до такива данни, в немаловажни случаи ".

Клуб Z разполага със сигнала до държавното обвиняване.

Ето какво разказва новият заместник-кмет (публикуваме го със съкращения):

" На 14.11.2023 година по силата на подписан трудов контракт, бях назначен от новоизбрания кмет на регион " Витоша "  за заместник-кмет по строителството, инфраструктурата и екологията. (...) На 15.11.2023 година започнах работа и ми беше начислен избран за длъжността ми инвентар и техническо съоръжение, част от което, и работен компютър. Стартирах компютъра и откакто зареди инсталирания в него Windows, взех решение да се срещна с електронната документи, която е останала. За мое извънредно удивление в компютъра нямаше безусловно никаква информация, с изключение на тази, която се съдържа в инсталирания Windows и офис пакет. Не открих нито един документ, нито един файл, обвързван с активността.

Очакванията ми бяха, че ще открия информация, обвързвана с издавани разрешителни, заповеди, наказателни постановления, оповестени публични поръчки, ведно с нужната документи към тях, само че бях неприятно сюрпризиран. 

Изпитвайки подозрения, че евентуално казуса е в мен и аз не откривам нужната информация се обърнах за подпомагане към компанията, с която  регион „ Витоша “ има подписан контракт за компютърна поддръжка ".

После разказът продължава с потвърждението от страна на чиновник на компанията, че в компютъра не се съдържа нито един файл, обвързван с активността на региона. Нещо повече - установил е, че има следи от изтриване на голям брой файлове, като са били открити и датите и часовете на изтриването.

" На първо място, незнайно към сегашния миг лице непозволено е изтрило компютърни данни в осведомителната система на този компютър. Изтриването е открито от показаните от мен писмени доказателства – извадка от датите и часовете на изтриването на информацията, с която се доставих с помощта на господин Веселинов. Вероятно за задачите на наказателния развой, тази констатация ще бъде направена и доказана, и от експерт, изготвило компютърно-техническа експертиза. Изтриването, несъмнено е непозволено, защото са заличени публични данни, свързани с естественото действие на съответната активност, а не персонални данни на съответно лице. Изтриването е непозволено и тъй като изрично загражда опцията за справедлив разбор на активността на предходните чиновници и осъществяване на самостоятелен одит на цялостната им активност " - написа в умозаключение Джамбазов, който е от ДСБ, в сигнала си до СГП, която би трябвало да реши да образува ли досъдебно произвеждане.

По неофициална информация на Клуб Z казусът в регион " Витоша " не е изолиран, само че в случай че има информация за това, към този момент не е обществена.

Иначе регионът е с нов кмет след балотажа на 5 ноември - Зарко Клинков, претендентът на " Продължаваме промяната-Демократична България ". Той победи бившия кмет и претендент на ГЕРБ за нов мандат Теодор Петков.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР