В Столичната община се работи на парче, като резултатът е

...
В Столичната община се работи на парче, като резултатът е
Коментари Харесай

В Столичната община се работи на парче и при лиспа на прозрачност, твърдят общински съветници

В Столичната община се работи на парче, като резултатът е непрекъснати проблеми, за които, вместо да се търсят решения, се намират оправдания. Това споделиха общинските съветници от " Политическа група 5 " Иван Велков (Зелените), Светослав Витков, Венцислав Мицов (Глас Народен) и Симеон Славчев (независим) пред публицисти през днешния ден.

По думите им в общината има проблем с прозрачността, като на общинските съветници постоянно им се постанова да гласоподават оферти, в чието разискване не са взели участие и за които имат малко информация. Като образец те дадоха бюджета, който се образува от администрация и се показва на съветниците няколко седмици преди да би трябвало да го гласоподават и одобряват.

Така през януари, когато беше признат бюджетът за 2017 г, доста от съветниците се оплакаха, че не са виждали финалния документ. Тогава всички политически групи реализираха сделка, че правенето на бюджет 2018 година ще стартира месеци по-рано, като в процеса ще вземат присъединяване всички съветници.

" До момента нито един консултант не е видял даже едно число от този бюджет " , сподели Иван Велков. Симеон Славчев уточни, че през юни специфична комисия са направени правила за нов, по-прозрачен метод на образуване на бюджета, които досега не са признати.

Според четиримата точно посредством ранното сформиране на бюджета ще бъде допустимо да се дефинират задачите и дълготрайните политики на Столичната община, както и да се потърсят решения на повече проблеми, което все още не е допустимо.

Това е процедура, която важи за множеството от решенията , които общинските съветници гласоподават, се разбра от изявленията им. " С гласовете си носим отговорност за решенията, само че рядко имаме опция да участваме в създаване им ", сподели Иван Велков. Така съгласно Венци Мицов общинските съветници са " по-скоро констататори на едни неща, които ни снасят от администрацията ".

Съветниците дадоха за образец отчета, с който се одобри пешеходната зона на бул. " Витоша " да бъде продължена от ул. " Алабин " до бул. " Александър Стамболийски ". Той беше импортиран като изключителна точка ден преди съвещанието и бе признат след 2-часови диспути. " Имаше разногласия, тъй като текстът в отчета бе 5 реда, което не даваше никаква информация дали са направени разбори и дали са извършени диалози с живущите в региона ", сподели Мицов.

Влакове с продължение

Същевременно съветниците показаха, че други положителни оферти даже не се преглеждат в комисии, тъй като не са импортирани от съветници от ГЕРБ. За образец Светослав Витков и Симеон Славчев дадоха техен отчет, който внесоха при започване на октомври. С него те оферират пътническите и бързите влакове от Перник, Драгоман, Банкя и Мездра да не престават до гара Казичене, вместо да стопират на Централна гара.

Така броят на пътуванията с трен по тези посоки ще се покачат с сред 6 и 10% годишно, а да вземем за пример времето за пътешестване от " Дружа " 2 до " Захарна фабрика " ще е към 20 минути. От Министерството на превоза споделиха за " Дневник ", че няма спънка маршрутите да бъдат продължени, само че единствено за някои влакове, като се правеха разбори, с цел да се дефинира кои биха могли да бъдат те.

За задачата обаче Столичният общински съвет би трябвало да гласоподава и да изиска от " Български държавни железници - Пътнически транспорти " да направи смяната. До момента предлагането на съветниците не е гледано в нито една комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР