В сряда турската лира поевтиня до ново рекордно дъно, след

...
В сряда турската лира поевтиня до ново рекордно дъно, след
Коментари Харесай

Рекордно дъно на турската лира след призив на Ердоган за намаляване на лихвите



В сряда турската лира поевтиня до ново рекордно дъно, откакто президентът Реджеп Ердоган прикани за понижаване на лихвите в страната през идващите два месеца и сподели, че той е разговарял по този въпрос с новия шеф на централната банка, оповестява Ройтерс.

Лирата, която е една най-слабо представящите се валути  на разрастващите се пазари през тази година значително с помощта на хипотетичното политическо вмешателство в политиката, се срина при започване на търговията в сряда с към 4% до ново историческо дъно от 8,88 лири за един щатски $, преди да възвърне част от първичните загуби, пробвайки стабилизация към 8,60 равнището.

" Говорих с шефа на централната банка  - сигурно би трябвало да понижим лихвените проценти ", съобщи Ердоган в телевизионно изявление за държавната телевизия TRT Haber късно вечерта във вторник.

 Реджеп Ердоган

" За това би трябвало да забележим дали през юли или август да стартира понижаване на лихвените проценти ", сподели още той и добави, че понижаването на лихвите ще вдигне тежестта върху вложенията и ще помогне за възобновяване от коронавирусната пандемия.

Ройтерс припомня, че честите апели на Ердоган за по-ниски разноски по заемите (за по-ниски лихви) и неочакваното премахване на трима ръководители на централната банка за по-малко от две години подкопаха надеждността на турската валута и я направи страна по-уязвима за висока инфлация и финансова рецесия.

От средата на март насам турската лира се обезцени с към 16%, откакто Реджеп Ердоган, самоопределил се като " зложелател на лихвените проценти ", смъкна от власт последния почитан началник на централната банка, който поддържаше провеждането на строга парична и лихвена политика (политика на по-високи лихви).

Оттогава новият шеф на банка Шахап Кавджъоглу поддържа главен лихвен % от 19%, макар че анализаторите чакат неговото понижаване през третото тримесечие на годината. Инфлацията в страната обаче се увеличи над 17 на 100, а обезценяването на локалната валута ускори ценовия проинфлационен напън чрез вноса.

Турската лита загуби съвсем половината от цената си за последните три години и още веднъж стартира да поевтинява през предходната седмица заради опасения по отношение на световната инфлация и заплахата от предварителни избори в страната.

В сряда вниманието ще бъде ориентирано към управлението на централната банка, на Турция, което ще организира диалози с вложители, с цел да се разиска банковата политика и икономическите вероятности.

Междувременно турската стопанска система се възвърне по-добре от множеството други от коронавирусната рецесия и се чака тази година би трябвало да нарасне с към 5 на 100.

Външният дълг и дефицитът по настоящата сметка обаче остават огромни, а запасите в задгранична валута са мощно изчерпани след скъпи пазарни интервенции през предходната година. В допълнение към тези опасности, рестриктивните мерки за пътешестване поради пандемията могат да провалят още един туристически сезон и да лимитират огромен част от задграничните доходи.

" Перспективите за понижаване на лихвените проценти на централната банка за жалост водят до внезапен спад на турската лира ", написа в туитър Робин Брукс, основен икономист в Института за интернационалните финанси. " Това рухване на лирата значи по-затегнати финансови условия и по-слаб стопански напредък ", добави той.

Следващите постоянни съвещание на Турската централна банка с планувани за 14-ти юли и за 12-ти август.

Графика турска лира/американски $



Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР