В София е доказан един случай на подварианта Пирола на

...
В София е доказан един случай на подварианта Пирола на
Коментари Харесай

В София е регистриран подвариант на Омикрон, под особено наблюдение

В София е потвърден един случай на подварианта Пирола на разновидността Омикрон на COVID-19, демонстрират данните, оповестени през днешния ден на уеб страницата на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Пирола е избран от Световната здравна организация като вид под наблюдаване. От НЦЗПБ оповестяват, че оценените клинични проби са 88 клинични проби. Те са взети от пациенти от 14 области на страната в интервала 14 септември – 12 октомври.

Пробите са изпратени в Центъра от девет лаборатории. При всички проби е открит Омикрон и негови подварианти, като при един от пациентите е потвърден BA.2.86 – Пирола, избран от Световната здравна организация като вид под наблюдаване.

Установени са и подварианти, дефинирани от СЗО като такива с нараснал интерес: EG.5 при един случай, EG.5.1 при двама, XBB.1.9.2 при един и XBB.1.5 при един. В допълнение са потвърдени подварианти на EG.x при 11 случая, ХBB.х при 31 случая, а при 46 от пробите са потвърдени други подварианти. Епидемиолози и вирусолози оповестиха в края на септември, че разпространяването на субварианта Пирола се регистрира в цяла Европа и един от началните му признаци е зачервяване на очите. По данни от Единния информативен портал записаните през последното денонощие нови случаи са 403, 73 са приети в болница с затруднения от инфекцията, умрелите са шестима.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР