В София 135-ата годишнина от Съединението беше отбелязана с тържествена

...
В София 135-ата годишнина от Съединението беше отбелязана с тържествена
Коментари Харесай

Тържествена смяна на гвардейския караул за Деня на Съединението в София

В София 135-ата годишнина от Съединението беше маркирана с тържествена промяна на почетния гвардейски часовой и скромна гала пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг.

Военнослужещи от националната гвардейска част сервираха венци пред Мавзолея-костница на Александър I Батенберг. През 1885 година владетелят издава манифест към българският народ за прокламиране на съединението на Княжество България с Източна Румелия. Заместник-кметът по културата на столицата Тодор Чобанов сподели.

" С огромна болежка виждам като историк един интервал на засилена борба, който може да се съпоставя с други тъжни епизоди в българската история, когато брат се обръща против брата. Мисля, че тъкмо днешният празник би трябвало да ни подсети, че ние ще живеем дружно и след изборите, без значение по кое време са те. Ще би трябвало да бъдем в естетика едни с други, да не забравяме на първо място, че сме българи, да не ненавиждаме най-вече близък, тъй като това е деструктивен модел, който до нищо положително няма да докара ".

Пред Мавзолея-костница на Александър I Батенберг нямаше оповестена публична гала поради ковид. Една от дребното пристигнали да слагат цветя сподели:

" Не сме обединени, доста тъпо. Към българите би трябвало да бъде посланието, да бъдат по-положително настроени, да не гледат единствено черното и да го вършат още по-черно, в сравнение с е. Да имат вяра, че положително бъдеще чака България ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР