В случай на недостиг на средства по бюджета на НЗОК

...
В случай на недостиг на средства по бюджета на НЗОК
Коментари Харесай

Надлимитната дейност за 2024 г. не може да бъде компенсирана през 2025 г.

В случай на дефицит на средства по бюджета на НЗОК за 2024 година, образуваната надлимитна активност не може да се трансферира като обвързване на НЗОК за компенсиране на месечни стойности през 2025 година Това е записано в плана на анекс на НРД 2023-2025, оповестен на уеб страницата на БЛС. Условията и параметрите по плана следва да бъдат утвърдени на изключителния събор на Лекарския съюз, който ще се организира на 17 февруари.

В анекса е записано още, че когато реализатор на болнична помощ не извърши отговорностите си по отношение на главните трудови хонорари на медицинските експерти и те са по-малки от плануваните в настоящия групов трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “, шефът на НЗОК, надлежно шефът на РЗОК, ще постанова глоба „ финансова наказателна клауза “ в размер от 200 до 500 лева за всеки обособен случай. За наново нарушаване финансовата наказателна клауза е в размер от 500 до 1000 лева за всеки обособен случай.

Когато съотношението сред оптималното и минималното брутно трудово заплащане на медицинските експерти в лечебните заведения е повече от 10 към 1, шефът на НЗОК, надлежно шефът на РЗОК, постанова глоба „ финансова наказателна клауза “ в размер от 3000 до 5000 лева За всяко последващо нарушаване по това условие, установено за интервала на същата календарна година, финансовата наказателна клауза е в размер от 8000 до 15 000 лева

По отношение на обезпечаването от НЗОК на финансирането на медицински личен състав в лечебни заведения в отдалечени, труднодостъпни региони или такива, които единствени извършват съответната активност в общината, както и в предпочитаните лечебни заведения, в анекса е записано, че разпределението на тези средства ще се прави по методика, а лечебните заведения ще бъдат включени в лист. В листата могат да влизат единствено лечебни заведения, които имат контракт с НЗОК за най-малко три клиники/отделения от специалностите вътрешни заболявания, детски заболявания, акушерство и гинекология, неврология и хирургия. Другите критерии, които би трябвало да дават отговор лечебните заведения за болнична помощ, са раздалеченост от най-близката друга МБАЛ над 60 минути със профилиран медицински авто транспорт; да са в регион с неподходящ географски терен - планински, полупланински и/или с неподходяща пътна инфраструктура и време за достъп до най-близката друга МБАЛ над 60 минути със профилиран медицински авто транспорт; да е единственото, което работи по контракт с НЗОК за съответната активност в общината и да има нужния брой на медицинския личен състав на трудов контракт, приравнен към цялостното работно време за съответната служба.

Списъкът ще се актуализира ежемесечно в период до третия работен ден на месеца, идващ отчетния. Болниците в листата ще получават възнаграждение единствено в случай че са отчели оказаната от тях здравна помощ по контракта си с НЗОК за съответния месец.

Припомняме, че по бюджета на НЗОК за 2024 година бяха избрани по 30 млн. лева за лечебните заведения в отдалечените региони и за предпочитани лечебни заведения. Те ще се разпределят по месеци за интервала на възнаграждение – януари - декември 2024 година (дейност декември 2023 година - ноември 2024 г.), като месечният размер на заплащането е по 2,5 млн. лева

В анекса са изменени критериите за възнаграждение на практиките в първичната помощ в труднодостъпните и отдалечени региони. Според плана лечебно заведение би трябвало да е отдалечено от друго лечебно заведение, изпълняващо същата активност, или център/филиал за незабавна здравна помощ на повече от 20 км, а не 25 км, както е в този момент, на 15 км, а не на 20 км за селища, ситуирани в равнинна околност и на 10 км, а не на 15 км з за селища, ситуирани в планинска околност. Лечебното заведение би трябвало да е отдалечено от най-близката МБАЛ на повече от 20 км (30 км сега) за селища, ситуирани в равнинна околност и на 10 (на 20 км сега) за селища, ситуирани в хълмиста или планинска околност.

В анекса е записано още, че през 2024 година общият брой на леглата, с които лечебното заведение подписва в допълнение съглашение, не може да надвишава общия брой кревати, посочен в контракта през 2023 година, като се изключи случаите, в които лечебните заведения са минали през процедурата откриване на нови медицински действия. За лечебните заведения, които до влизане в действие на анекса не са били реализатори на здравна помощ, общият брой на леглата, с които се подписва договор/допълнително съглашение, не може да надвишава общия брой кревати според Националната здравна карта.

Предвидено е още пациентите да могат да подписват здравната си документи и електронно с изключение на на хартия посредством КЕП, посредством генериран от НЗИС и изпратен на посочен от пациента телефонен номер еднократен код, който има силата на положен електронен автограф от лицето или посредством техническо средство за полагане на електронен автограф (електронна химикалка, таблет, който придвижва подписа в дигитален тип върху електронен документ и подписът може да се приравни на саморъчно положен подобен, и други

Пълния текст на анекса може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР