Раждането на всяко дете е период, изпълнен с трепетно очакване

...
Раждането на всяко дете е период, изпълнен с трепетно очакване
Коментари Харесай

Неонатолозите на ‚Мама и Аз‘ отбелязват световния ден на кенгуру-грижата с отлични резултати и здрави бебета

Раждането на всяко дете е интервал, изпълнен с трепетно очакване и неспокойствие. Но когато новороденото е едно от към 6500 недоносени бебета, които всяка година се раждат в България, престоят му в интензивното поделение е голямо прочувствено предизвикателство за цялото семейство. Родителите постоянно се усещат комплицирани и уплашени от продължителния престой в болничното заведение. В тези моменти кенгуру-грижата има основна роля.



Възникнала през 1970 година в Богота, Колумбия, тя бележи бърз напредък и придобива все по-голяма известност измежду актуалните експерти. Кенгуру-грижата е международно приета процедура, посредством която се реализира контактът сред родителите и новороденото, попаднало в интезивно неонатологично поделение. Чрез многочислени изследвания е открито, че контактът майка-бебе (или татко-бебе) е не просто прегръдка, а цялост от многочислени удобни резултати, които следват от тези контакти.

От самото откриването на най-новата клиника за майчино и детско здраве ‚Мама и Аз‘ преди една година, в отделението по неонатология съществува специфична кенгуру-стая – неразделна част от пълноценните грижи, които целим да предоставим на нашите дребни пациенти и техните родители. След извеждане на недоносените (а от време на време и доносени) новородени от интензивната високоспециализирана среда за родителите е обезпечена кенгуру-стая. Тя е потребна както за бебето, по този начин и за родителите, на които даваме късмет да бъдат част от болничния престой и интензивно да вземат участие в развъждането на своето дете.

Тук посредством препоръки и практики на медицинските експерти се прави освен образование на родителите в грижите за техните деца, а се построява мощна и пълноценна връзка, като постоянно практикуваме кенгуру-контакта още до самия кувьоз. Ежедневно акушерките и лекарите оказват помощ на майката със препоръки, свързани с кърменето, ежедневния тоалет и самостоятелните особености, свързани със положението на детето. Ние приветстваме и насърчаваме равнопоставеното присъединяване на двамата родители като единно цяло, като все по-често интензивно включваме и таткото в цялостните грижи, както за недоносените, по този начин и за доносените деца.

Кенгуру-кътът на,Мама и Аз‘ извършва международно одобрените рекомендации и построява уверени и спокойни родители, които ще обезпечат качествено по-добри грижи за своите деца. В тази стая сполучливо завършихме диагностично-лечебния развой и грижите за най-малките пациенти, родени при нас, а и въобще в България – Сашко с тегло 630 грама, Петя с тегло едвам 600 грама, Раян.... и доста други деца, които в този момент са здрави и са при родителите си.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР