В Слънчевата система може да възникне сблъсък на планетите, прогнозират

...
В Слънчевата система може да възникне сблъсък на планетите, прогнозират
Коментари Харесай

Марс ще удари Земята след 3 милиарда години

В Слънчевата система може да възникне конфликт на планетите, предвиждат френски астрономи.

Според тях Меркурий ще се удари във Венера, а Земята най-вероятно ще се сблъска с Марс. Но тази апокалиптична прогноза се планува за не по-рано от няколко милиарда години.

 Марс ще удари Земята след 3 милиарда години

Учените от парижката " Обсерватория и лаборатория за динамични системи " са построили компютърен модел на Слънчевата система, който пресмята придвижването на небесните тела в идващите пет милиарда години.

При космичен конфликт отпреди милиарди години от Земята се е отделила Луната, а на лишените от атмосфера планети удостоверение за удари с метеорити са хилядите кратери. Един подобен конфликт, учените следиха през юли 1994 година, когато на Юпитер падна кометата Шумейкър-Леви 9.

Експлозиите, които настъпиха след рухването й, бяха с потенциал до 750 пъти по-висок от общия нуклеарен боеприпас на всички земни страни.

С развиването на механиката, учените са стигнали до извода, че е невероятно да се получи формула, която да разказва тъкмо придвижването на планетите и да пресметна точните им координати във времето.

Въпреки че няма точна формула, е допустимо придвижването на небесните тела да се пресметна с помощта на стратегия, която обаче също позволява някои неточности.

Моделът за придвижването на планетите през идващите пет милиарда години на френските астрономи се базира на наличните данни сега.

Според въпросния модел има възможност след един милиард години орбитата на Меркурий да стартира да се разтяга. Планетата ще се отдалечи от Слънцето и може да се удари челно с Венера.

Това придвижване на Меркурий ще окаже въздействие на другите планети и ще възцари безпорядък тяхното двежение. Техните орбити ще се пресичат и, съгласно този сюжет, Земята най-вероятно ще се удари в Марс.

Добрата вест, е че той може и да не се осъществя, тъй като съществуващите научни данни към момента регистрират неточности...

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР