В швейцарски съд тръгна дългоочакваното дело срещу банка Credit Suisse,

...
В швейцарски съд тръгна дългоочакваното дело срещу банка Credit Suisse,
Коментари Харесай

Започна процесът срещу банка Credit Suisse за пране на пари на български наркотрафиканти 


В швейцарски съд потегли дълго чаканото дело против банка Credit Suisse, която е упрекната, че е разрешила на хипотетична българска незаконна група за трафик на кокаин да изпере милиони евро, част от които са били пренасяни с куфари, съобщи Ройтерс. Смята се, че става дума за Евелин Банев – Брендо и хора към него. Според локални медии незаконната му мрежа е изпрала повече от 70 млн. швейцарски франка за три години.

Това е първото наказателно дело против огромна банка в Швейцария. Прокуратурата желае Credit Suisse да заплати обезщетение в размер на към 42, 4 милиона швейцарски франка (45, 86 милиона долара). Има и втори обвинителен акт – против някогашен чиновник на швейцарската банка „ Юлиус Бер “, улеснил прането на пари.

Според обвиняването втората по величина банка в Швейцария и нейна някогашна служителка не са взели всички нужни ограничения, с цел да попречат на хипотетичните наркотрафиканти да укрият и изперат пари в брой сред 2004 и 2008 година


Адв. Марковски: Брендо стана украинец, екстрадицията му към този момент е невъзможна
„ Credit Suisse изрично отхвърля като безпочвени всички свързани с нея изказвания по този случай и е уверена, че някогашната й служителка е почтена “, сподели банката в изказване, изпратено до Ройтерс, като добави, че „ пламенно ще се пази в съда “.

Случаят провокира огромен публичен интерес в Швейцария, където е възприеман като тест дали прокуратурата ще прояви по-твърд метод към банките. Обвинителният акт се състои от повече от 500 страници и е фокусиран върху връзките, които Credit Suisse и някогашната й служителка са имали с българския някогашен герой Евелин Банев и няколко негови съдружници, двама от които са подсъдими по делото.


Брендо има три присъди от три страни. Той бе наказан на 6 години за пране на пари през 2018 година Освен присъдата в България против него има висящи санкции и в Румъния и Италия. През 2017 година бе дефинитивно наказан на 20 години затвор в Италия. Същата година Банев получи и 10, 5 години затвор от румънски съд, още веднъж за наркотрафик.


Брендо ли е изпрал 140 млн. франка през Credit Suisse
Делото в България за присъединяване в незаконна група и пране на пари продължи 12 години. А при изговаряне на окончателната присъда се откри, че той е липсващ. Соченият за кокаинов крал се търси с алена бюлетина от Интерпол и преди месеци беше задържан в Украйна. Засега няма изгледи да бъда върнат в България. bgvoice.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР