В сферата на устойчивата енергия и минимизирането на негативните ефекти

...
В сферата на устойчивата енергия и минимизирането на негативните ефекти
Коментари Харесай

Проекти в сферата на устойчивата енергия и климат в подкрепа на гражданите

В сферата на устойчивата сила и минимизирането на отрицателните резултати върху климата се извършват голямо количество планове, финансирани главно по линия на европейските фондове, стратегии и механизми, само че и от редица други източници в и отвън Европа. Значението на тези планове е голямо и обезпечава провеждането на мечтаните от Европейския съюз (ЕС) политики на институционално ниво в България. Паралелно се създават и редица планове, чиято цел е да дават услуги и информация и на жителите, с цел да могат те да бъдат по-лесно приобщени към енергийния преход, да схващат по-добре нуждата му и да осъществят спомагателни изгоди. Поради това по-долу са събрани част от плановете в областта на климата и силата, свързани с гражданското общество. Голяма част от тези планове имат сериозен принос за подобрението на качеството на живота на хората и присъединяване за понижението на излъчванията на парникови газове. Подобни планове се осъществят от редица неправителствени организации, енергийни организации, асоциации и даже неофициални сдружения на жители.

Списъкът съдържа къса информация за дейните сега планове, проведен по тематични посоки и ще бъде допълван в бъдеще.  

Устойчиво ползване на сила и потребление на ВЕИ от семействата

По данни на Евростат за 2019 г. едвам към 20% от силата, употребена за отопление и изстудяване в Европа се създава от възобновими източници (Фиг. 1). Поради това действия и планове в тази посока са нужни, защото изчисленията сочат, че към 50% от крайното енергийно ползване в Европа се дължи на потребността от отопление и изстудяване на постройките.


Фигура 1. Дял от възобновимата сила в Европа, която се употребена за отопление и изстудяване в Европа. Източник: Евростат

В тази посока дейните планове у нас са:

REPLACE

REPLACE е план, ориентиран към замяна на отоплението в семействата. Проектът стартира през 2019 година и ще завърши през 2022 година Целта му е да даде достоверна информация, принадлежности, положителни практики и управление за подмяната на отоплението в дома. На уеб страницата на плана действа и специфичен калкулатор за относителен разбор при подмяната с друг вид отоплителни системи, както и спомагателни потребни за потребителите материали.


Фигура 2: Страницата на проектa REPLACE

Научи повече за плана. 

  • „ Дари сила “ е акция за обезпечаване на пакети от енергоспестяващи ограничения, образования и нови уреди за отопление на уязвими семейства в гр. Пловдив в рамките на  план Мерки за възстановяване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията на ФПЧ10 от битовото отопление . Избраните семейства получават гратис специфични пакети, включващи разклонител със отбрана, 4 енергоспестяващи LED лампи, 1 бр. водоспестяващ аератор, както и обучителни материали за оптимално разходване на силата, листовка със препоръки за икономисване на енергия в дома. Оценката за евентуалните финансови изгоди от тези ограничения е в размер на 50 лева, генерирани от икономисване на сила и вода. Инициативата спомага и за подобряването на информираността на жителите за енергийната успеваемост, спестяването на сила и методите за това. Част от определените семейства, които потвърдено употребяват нерационално силата си, ще бъдат измежду получателите на нови уреди за отопление по плана на Община Пловдив „ Мерки за възстановяване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията на ФПЧ10 от битовото отопление “. Изгарянето на въглища и дърва (с над 50% влагосъдържание) в печки с невисок коефициент на потребно деяние, са главен фактор за замърсяването на въздуха в Пловдив.
  • ECO2 (Energy Conscious Consumers) e план, финансиран от Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейски Съюз – Хоризонт 2020. Целта на плана е да способства за това семействата в Европа да покачат своята информираност по отношение на количеството сила, което използват и да подобрят енергийната успеваемост на своите домове. Като част от плана се създава платформата ACT4ECO за електронно образование с отворен достъп за европейските жители, която има за цел да ги поддържа в усилието да извършват съответни дейности за икономисване на сила и да създадат дома си по-енергийно ефикасен. Платформата съдържа в детайли изложение и образование по 5 съществени посоки (мерки), които могат да бъдат прилагани в семействата, и те са: 
  1. произвеждане на лична сила у дома; 
  2. ръководство на енергийното потребление; 
  3. енергийно възобновяване на дома; 
  4. интелигентно енергийно ползване и 
  5. устойчиви привички за отговорно ползване на сила. 

Инициативата дава един изчерпателен обзор на другите варианти за прилагането      на устойчиви енергийни практики и модели за понижаване на въглеродния отпечатък.

Научи повече за плана.  


Фигура 3: Страницата на проектa ACT4ECO

Енергийни етикети – нови условия

През 2019 година Европейската комисия одобри окончателния формат и образното оформление на новите етикети за енергийна успеваемост за 6 продуктови групи: 

  • съдомиялни машини; 
  • перални машини и перални машини със сушилня;
  • хладилници (вкл. хладилници за вино); 
  • лампи; 
  • електронни екрани (вкл. телевизионни монитори и цифрови осведомителни дисплеи).

Тези нови етикети се появяват физически в европейските магазини и в интернет от 1-ви март 2021 година,като редом тече специфична осведомителна акция в целия Европейски Съюз ( Фиг. 2 ). Нов детайл в тези етикети е кодът QR, с чиято помощ потребителите ще могат да получават спомагателна (нетърговска) информация, като сканират кода с елементарен смарт телефон. В взаимозависимост от продукта енергийните етикети ще  демонстрират освен потреблението на електрическа енергия, само че и друга информация – както обвързвана, по този начин и несвързана с силата – благодарение на интуитивни пиктограми, с цел да се съпоставят продуктите и да се реализира по-добре осведомен избор при закупуване на домашен уреди: информация за употребяваната във всеки цикъл на пране вода, потенциал за запазване, предавания звук и др. 


Фигура 4: Изображения на остарелия и новия енергиен етикет. Източник: Европейска комисия

В тази сфера дейни планове са:

  • LABEL 2020 е план, чиято съществена цел е да достави качествена и цялостна информация за новите енергийни етикети на електроуредите, като съществена целева група са семействата. Проектът стартира да работи в средата на 2019 година и ще завърши през ноември 2022 година Сайтът е на български и разполага с разнообразни осведомителни материали по тематиката.

Научи повече за плана. 


Фигура 5: Станица на плана LABEL 2020.

Енергийни общности

Създаването на енергийни общности присъства като нужда в национални документи като Интегрирания проект в региона на енергетиката и климата на Република България 2021 – 2030 г. (ИНПЕК) и изпратения от страна на България към Европейската комисия Национален проект за възобновяване и устойчивост (НПВУ), като в тях се обрисуват в детайли желанията и ограниченията за поддръжка при основаването и действието им у нас. Въпреки това България изостава в транспонирането на преразгледаната Директива за ВЕИ в българското законодателство и това продължава да основава спънки пред евентуалните искащи да влагат и да се кооперират в сходни обединявания. 

Проекти в тази посока са:

  • SHAREs. Проектът има за цел да поддържа локалните деятели и искащите да вземат участие в групови дейности по установяването на лична енергийна общественост и съпътстващите я действия. Концепцията на плана се състои от действия по даване на характерен инструментариум за поддръжка на локалните за основаването на тяхна енергийна общественост (правни разбори, примерни контракти, механически и IT решения, бизнес модели и др.), както и принадлежности за подобаваща информационна акция за дейно разпространение на концепцията.

Научи повече за плана. 


Фигура 6: Станица на плана SHAREs.

  • Проектът CONGREGATE има за цел да сътвори условия за по-активното приобщаване на жителите към дейности за климата на локално ниво, които да допринесат за възстановяване на изискванията в обществения сграден фонд, планувани в дълготрайните тактики за възобновяване в петте страни от Централна и Югоизточна Европа – Гърция, Чехия, Румъния, Хърватия и България. Първата част от дейностите е обвързвана с информационна акция в поддръжка на обновяването на сградния фонд, като задачата е да бъдат интензивно въвлечени представители на локалните общности, общинските управляващи и бизнеса, с цел да се обезпечи трайно и стабилно реализиране на заложените планувани резултати в дълготрайните тактики за възобновяване, признати във всяка страна. Сред плануваните действия са и технико-икономически изследвания за енергийни кооперативи в българските общини. В рамките на плана към този момент е направен общ отчет за положението в България, Чехия и Гърция – „ Решения за енергийни кооперативи„.

Научи повече за плана. 


Фигура 7: Станица на плана CONGREGATE.

Услуги на едно гише

Необходимостта от профилирани структури или екипи (в това число общински), които да дават услуги „ на едно гише “ в областта на потреблението на сила, както за жителите, по този начин и за ръководителите на общински предприятия и здания, е все по-осезаема. Налице е увеличено търсене на консултантски услуги и поддръжка при правенето на енергийни планове като възобновяване на сградния фонд, въвеждането на местни съоръжения за произвеждане на сила от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС), присъединяване в свободния пазар на електрическа енергия, помощ за устойчивото понижение на енергийното ползване в семействата и освен. Създаването на сходни „ гишета “ в администрацията на българските общини като медиаторни центрове ще подкрепи популяризирането на дейностите измежду обществото, съпътстващи енергийния преход. 

  • През 2020 година на територията на гр. София стартира осъществяването на план, който има за цел да даде интегрирани услуги за бранша на жилищното възобновяване. Проектът SHEERenov цели да поддържа планувания от българското държавно управление преход от настоящия модел за възобновяване на енергийната успеваемост на многофамилни здания, напълно финансиран с обществени средства и управляван от обществени институции, към пазарно насочен модел. Иновацията се състои в модел за даване на интегрирани услуги за възобновяване на семействата посредством високо стандартизирани и усъвършенствани процедури с услуги „ на едно гише “ за притежателите на жилища, разпределени сред частния бизнес и техните съюзи; поддръжка посредством резистентен финансов механизъм за улеснение на достъпа до заеми; директна връзка с общинските структури за възстановяване процеса на възобновяване на жилищни здания.

Научи повече за плана. 


Фигура 8: Станица на плана SHEERenov.

Енергийна беднотия

Енергийната беднотия е събитие, което не е дефинирано, както на нивото на Европейски Съюз, по този начин и в България. Въпреки това енергийната беднотия получава особено внимание в законодателния пакет „ Чиста сила за всички европейци “ като всяка страна работи по задължението си да създаде годни избрания. По данни на Обсерваторията за енергийна беднотия, делът от популацията в България, което не може да поддържа домовете си задоволително топли, е 33,7% – най-високият в Европейски Съюз. У нас има няколко дейни плана, свързани с енергийната беднотия: 

  • POWERTY. Проектът е ориентиран към увеличението на потреблението на сила, създадена от възобновими енергийни източници (ВЕИ) измежду така наречен уязвими групи. Той започва през август 2019 година и завършва юли 2023 година Основната цел на плана е да усъвършенства съществуващите принадлежности, посредством което да се способства за по-масовото потребление на ВЕИ измежду уязвимите и засегнатите от енергийната беднотия групи в Европейски Съюз. Реализирането на плана ще подкрепи оправянето с енергийната беднотия, насърчавайки съответни енергийни услуги, основани на ВЕИ към уязвимите семейства. Имайки поради характерните условия на тези семейства, ще бъдат промотирани ограничения за обществена иновация, които ще са основани на насърченото присъединяване, консолидираното и въвличането на тези групи. Проектът ще създаде повсеместен ефикасен развой на трансфер на познания сред районите, разчитайки на сътрудници от 6 страни (регионални и национално базирани), притежаващи друга допълваща експертиза. Повече от 50 положителни практики и повече от 50 събития, включващи над 60 заинтригувани страни, ще спомогнат за съставянето на Регионални проекти за дейности, които ще обиден повече от 25 милиона поданици.

Научи повече за плана. 


Фигура 9: Станица на плана POWERTY.

  • ComAct е план, който се осъществя в условия и посредством действия, съобразени със спецификата на обособените общности, участващи в него. Работата по него стартира през 2020 година и ще завърши през 2023 година Проектът има за цел да поддържа високоефективни и трайни усъвършенствания в многофамилните жилищни здания в районите на Централна и Източна Европа и Общността на самостоятелните страни (ОНД), като направи процеса наличен и управляем за енергийно бедните общности, както и да сътвори нужните условия за устойчивото им извеждане от енергийна беднотия. В България задачата е да бъдат актуализирани 4 многофамилни жилищни здания в Бургас посредством даване на особено създадени пакети от ограничения за енергийна успеваемост, основаване на специфичен енергиен съвещателен център и новаторски финансови принадлежности за енергийно небогати семейства. Подходът на ComAct ще бъде тестван в 5 пилотни страни, които съставляват географския обсег на плана: район Централна Европа (Унгария), район Югоизточна Европа (България), район Западни Балкани (Република Северна Македония), Балтийски район (Литва) и някогашна руска република на границата с Европейски Съюз (Украйна), демонстрирайки практичността, изгодите и капацитета за облекчение на енергийната беднотия.  

Научи повече за проекта.


Фигура 10: Станица на плана ComAct.

  • TRECE е план с фокус върху енергийната беднотия и засегнатите от нея консуматори, като им помогне да употребяват по-ефективно силата в домовете си и в същото време подкрепя политиките по ограничение нездравословните въздействия върху климата. Проектът цели да сътвори обучителна стратегия, ориентирана към обществени сътрудници и обществени управляващи, които да подкрепят засегнатите семейства и жители в ориентирането им при: 
  1. разработване на принадлежности за установяването на положение на енергийна бедност; 
  2. ограничението на енергийната беднотия вследствие от разбор и смяна в поведенческите настройки на потребителите; 
  3. образование на междинни сътрудници, които могат да регистрират съответните неподходящи практики в държанието и да ползват съответни образования и решения за повишение на енергийната ефективност; 
  4. разпространяване на информация измежду популацията за опциите за оптимално потребление на локални възобновими източници и улеснен достъп до пазара на енергия;
  5. онлайн образование, което да поддържа напъните за понижаване на енергийното ползване и излъчванията на парникови газове. 

Проектът се реализира в границите на стратегия Erasmus+ с присъединяване на пет организации от пет страни – Словения, Испания, България, Румъния и Гърция. 

Научи повече за проекта.


Фигура 10: Станица на плана TRECE.

Посочените нагоре планове са дребна част от множеството такива, които се извършват в границите на Европейски Съюз в интерес на жителите и освен. Техният лист ще бъде навреме допълван, с цел да може всеки заинтригуван да има достъп до информация. Проектите се развиват като действия и услуги в следните посоки: възстановяване на енергийната ефективност; апаратура и информация за локални възобновими източници, профилирани услуги на едно гише, замяна на неефективни уреди за отопление, присъединяване на жителите във финансирането на планове за ЕЕ и ВЕИ, подкрепяне на енергийно уязвими семейства и други Реализацията на сходни планове освен подкрепя напъните за реализиране на въглеродна индиферентност посредством директното присъединяване на жителите, само че и възстановява тяхната изначална роля да взимат осведомени и тествани решения за устойчивото развиване на общностите, в които живеят. 

Автор: Мария Манолова / Климатека

Мария Манолова е част от авторския екип на Климатека, тя пази докторска степен с тематика на дисертацията „ Енергийното обмисляне като основен инструмент за устойчивото развиване на общините “ в научно направление „ Икономическа и обществена география – районни геоенергийни запаси и тактики “ към ГГФ на СУ „ Св. Климент Охридски “. От 2012 година работи в областта на правене на планове и оценки за осъществяване на капиталови планове в региона на електроенергетиката, възобновимата сила и ефикасните енергийни решения в производството. От 2017 година е част от екипа на Центъра за енергийна успеваемост ЕнЕфект – най-старата организация в областта на общинското енергийното обмисляне в България.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР