В сътрудничество с Училището за компютърни науки на университета Карнеги

...
В сътрудничество с Училището за компютърни науки на университета Карнеги
Коментари Харесай

Facebook учи робот да се адаптира по време на движение с помощта на изкуствен интелект

В съдействие с Училището за компютърни науки на университета Карнеги Мелън и Калифорнийския университет, Бъркли, изследователският екип по AI (изкуствен интелект) на Фейсбук учи робот по какъв начин да се приспособява към разнообразни условия в действително време, заяви екипът в петък предходната седмица. Във видео роботът, основан от китайския стартъп Unitree, настройва и контролира метода, по който се движи, до момента в който се придвижва по камъни, надолу по стълби, през строителна площадка и към открит терен.

В хода на работата откривателите подложиха робота на разнообразни опити като изляха масло върху пластмаса, с цел да основат хлъзгава повърхнина. Те също са слагали дъски и други трудности, хвърляха тежести върху гърба на робота и всякога той възстановяваше равновесието си и продължаваше напред.

Житендра Малик (Jitendra Malik), професор от Университета в Бъркли, който работи в изследователския екип на AI на Фейсбук, оповестява, че роботът се е научил по какъв начин да се приспособява бързо посредством проби и неточности и посредством информация, която събира от заобикалящата го среда. Роботът, който няма компютърно зрение, се учи от това по какъв начин тялото му реагира на разнообразни повърхности – развой, сходен на метода, по който хората се учат. Когато хората да вземем за пример се реалокират от твърда повърхнина на пясък, те поправят стъпките си, откакто схванат, че краката им потъват „ Предизвикателствата на роботиката са, че има доста от тази действителна колебливост “, споделя Малик.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР