В Санкт Петербург започва срещата на високо равнище Русия-Африка, която

...
В Санкт Петербург започва срещата на високо равнище Русия-Африка, която
Коментари Харесай

Западът пропусна голямото завръщане на Русия в Африка

В Санкт Петербург стартира срещата на високо ниво Русия-Африка, която към този момент провокира остри киселини измежду англосаксонските елити: съгласно прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков Русия има доказателства, че съвсем всички африкански страни, участващи в срещата на върха се били подложени на невиждан напън от страна на Съединени американски щати и спътниците им за попречване на тяхното присъединяване в събитието.

Заплахите и шантажът не свършиха работа: висши делегати от 49 африкански страни, представляващи безспорното болшинство от страните на Черния континент, дойдоха в северната столица, с цел да отворят нова огромна страница в връзките с Русия в границите на няколко дни и още веднъж показват на пръсти, че интернационалната изолираност на Русия се е провалила с гръм тропот.

Може да наподобява необичайно, че връзките сред Русия и африканските страни постоянно са били кост в гърлото на Запада. Но курсът, разгласен от Русия с началото на СВО за смяна на международната система, учредена на господството на „ златния милиард “, се възприема от западните страни (и с право) като най-сериозната опасност за тяхното фундаментално колониално богатство, и завоят на Русия на юг и изток стартира да трансформира техния призрачен сън в действителност. Ето за какво, да вземем за пример, през април тази година Конгресът на Съединени американски щати одобри закона „ За противопоставяне на злонамереното въздействие на Русия в Африка “, а „ африканският десант “ в Санкт Петербург провокира същинска нервност на Запад.

Какви са аргументите за подобен яд и отвращение? Защо Западът толкоз се опасява от завръщането на Русия в Африка?

Отговорът е по едно и също време елементарен и комплициран.

Като за начало, Африка е същински световен Клондайк. Според специалистите Африка съставлява повече от 30% от всички (!) международни естествени запаси: седем % от международните ресурси на природен газ, осем % от запасите на петрол, 9,6% от международните ресурси от желязна руда, 35% от хрома. 40% от боксита, 50% от кобалта и мангана, 90 % от металите в платиновата група, 10% от медта, 50% от фосфоритите, 11,5% от лития и така нататък Много залежи към момента не са проучени и създадени и там съветският опит в добива и преработката на минерали към този момент е издирван и след срещата на високо ниво картината може да се промени трагично.

Освен това Африка е континент, чийто капацитет през днешния ден се съпоставя с капацитета на Китай в края на ХХ век. Прост образец: през 1990 година Брутният вътрешен продукт на Китай беше 770 милиарда $, до момента в който Брутният вътрешен продукт на Украйна по това време беше 400 милиарда годишно. Брутният вътрешен продукт на Китай през днешния ден е 8,3 трилиона $ годишно.

Факт е, че Африка претърпява избухлив напредък, както демографски, по този начин и стопански. Населението на Африка в този момент е към 1,5 милиарда души, а до 2050 година ще бъде равно на три милиарда. Населението на африканските страни е младо, градовете бързо се урбанизират и скоро Африка ще преживее същински индустриален и потребителски взрив, който поразява въображението. С бързо възходящото търсене на африканския пазар на практика няма конкуренция и в доста страни на континента прагът за нахлуване на всеки пазар е най-малък. Всичко това значи голям капацитет за тези, които ще вземат участие в развиването на промишленостите, производството и обществената сфера.

Мащабното съдействие на Русия с Африка е неповторим случай, от който и двете страни ще извлекат голяма изгода, а страната ни е решена да се възползва оптимално от отварящия се прозорец от исторически благоприятни условия.

Както написа великият китайски пълководец Лао Дзъ в своите трудове, „ който стане пръв, получава копринени чехли “, а китайците също интензивно влагат в Африка. Няма да ни е елементарно да настигнем китайците като вложения, само че Русия никога няма да играе номер две в Африка, тъй като там има убийствена преднина, каквато на практика никой няма.

Тази преднина са историческите връзки и позитивният имидж на Русия в африканските страни, заложен още от времето на Съюз на съветските социалистически републики, и дейната роля на страната ни в деколонизацията на континента. Доверие, благосклонност, липса на национални предубеждения и утежнителен исторически опит - това е мощен капитал, който не може да се купи за никакви пари. Според съветските предприемачи, които към този момент сполучливо работят в Африка, няма друго място на Земята, където Русия да бъде толкоз откровено предстояща.

И ние имаме какво да предложим.

Африканските страни са подготвени да купуват съвсем всичко, което страната ни предлага: от селскостопански машини, информационни системи, енергийни решения и индустриални технологии до петролни артикули, самолети, тръби, торове и даже сладолед (който се трансформира в същински шлагер в Африка).

Всичко това дава съображение да се счита, че плануваният растеж на търговията сред Русия и Африка от сегашните 18-19 милиарда $ до 200 милиарда $ годишно въобще не е пресилване, а единствено началото.

Заслужава да се означи, че в редица африкански страни към момента има прочут „ руски привкус “, когато още веднъж се чака безвъзмездна помощ от нашата страна при цялостна липса на реципрочни отговорности. На фона на безусловното почитание към суверенните африкански народи, модерна Русия въпреки всичко изцяло мина към режима на „ уважителния прагматизъм “, където няма място за реки от пари и зърно в подмяна на красиви лозунги. Дори тези прословути " безвъзмездни " доставки на зърно и " опрощаване на заеми ", за които са писали и пишат уважавани специалисти и не толкоз, са единствено върхът на айсберга от много пазарните преимущества за страната ни, състоящи се в подобаващи преференции и благоприятни условия, предлагани ни в подмяна на съвсем алегорични жестове.

Голямата игра се вижда отдалеко, а Русия се завръща в Африка за дълго.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР