В събота десетки хиляди се събраха в центъра на Прага,

...
В събота десетки хиляди се събраха в центъра на Прага,
Коментари Харесай

Масов антиправителствен протест в Прага

В събота десетки хиляди се събраха в центъра на Прага, с цел да вземат участие в митинг, наименуван " Чехия преди всичко " Протестиращите приканиха държавното управление да подаде оставка поради внезапното повишаване на цените на силата, инфлацията и интернационалната политика, която съгласно тях е довела страната до това положение.

По оценки на полицията в митинга са взели участие към 70 000 души, а съгласно уредниците броят им е даже 100 000. Събитието събра хора с полярни политически възгледи, като в митинга участваха както Комунистическата партия, по този начин и дясната Партия на свободата и директната народна власт.

" Целта на нашата проява е да желаяме смяна, най-много в решаването на въпроса с цените на силата, изключително на електрическата енергия и газа, които ще унищожат стопанската система ни тази есен ", съобщи пред локални медии един от съорганизаторите на събитието, социалдемократът Иржи Хавел.

Протестиращите желаеха Чешката република да заеме неутрална военна позиция, както и да подписа директни контракти с снабдители на газ, в това число с Русия. Те също по този начин осъдиха държавното управление за това, че поддържа глобите на Европейски Съюз против Москва, признати на няколко талази вследствие на продължаващия спор сред Русия и Украйна.

" Най-доброто за украинците и два пуловера за нас ", гласеше един от плакатите, изложени на събитието, във връзка възходящите разноски за отопление и евентуалното понижаване на енергийните доставки през зимата.

Протестът се организира ден откакто държавното управление оцеля при избор на съмнение по същите въпроси, а опозицията го упрекна в безучастие вследствие на внезапното повишаване на цените на силата и инфлацията.

Чешкият министър-председател Петр Фиала, който е отпред на ръководещата петпартийна дясноцентристка коалиция, побърза да упрекна протестиращите, че работят против ползите на страната, намеквайки, че Кремъл може да има пръст в организирането на митинга.

" Протестът на Вацлавския площад беше призован от сили, които са проруски настроени, близки са до крайнодесни позиции и са срещу ползите на Чешката република ", сподели той пред телевизия CTK. " Ясно е, че съветската агитация и дезинформационни акции участват на наша територия и някои хора просто ги слушат. "

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР