В руско телевизионно предаване, в което участниците обсъждат, че Черно

...
В руско телевизионно предаване, в което участниците обсъждат, че Черно
Коментари Харесай

След скандално изказване на руски депутат за България: Искат от МВнР да привика Митрофанова

В съветско телевизионно предаване, в което участниците разискват, че Черно море е съветско и Москва би трябвало да откри цялостен надзор над него, Толстой говори за дестабилизация на България, в която да бъдат употребявани съветски жители, пребиваващи в страната ни. Руският депутат  показва България и Румъния като възможни цели на съветска военна експанзия, само че прецизира, че с цел да доближи до тях Русия първо би трябвало да завърши с Украйна. 

" България и Румъния са единствено бази на НАТО ", сподели Толстой в предаването " 60 минути ", което се излъчва всяка делнична вечер по държавната телевизия " Россия 1 ".

" В България по цялото крайбрежие са наши жители. Те... ще стартират да показват. Не се вълнувайте. В този смисъл няма никакви проблеми. Това не са тези страни, с които има смисъл да се играят игрички ", добави той.



Толстой споделя още, че " с Турция ние няма да водиме война ", тъй като Русия, която е под задушаващи интернационалните наказания, внася оттова домати. Турция не ползва глобите по отношение на Русия и се пробва да играе посредническа роля за преустановяване на войната и в износа на зърно от Русия и от Украйна през Черно море.

Изказването на зам.-председателят на Долната камара на Руската дума провокира остри реакции у нас.

Атлантическият съвет приканва за съответни дейности от страна на страната, измежду които връчване на протестна нота на съветския дипломат у нас и оповестяването на Елеонора Митрофанова за личност нон грата.

Според Атлантическия съвет това е част от съветската хибридна експанзия срещу България и държавното управление ни би трябвало да реагира неотложно. Подчертават, че това не е първият път, в който въпросният политик прави сходни провокации и напомнят негово изказване от 2016 година, в което споделя: " България ще я купим цялата ".

Пред Българска национална телевизия някогашният външен министър Надежда Нейнски и депутатът Ивайло Мирчев също разясниха изявлението на съветския народен представител. Според Нейнски има заплаха за сигурността в Черно море.

" Русия желае да трансформира Черно море в съветско езеро. Неслучайно моите опасения са във връзка с сигурността в Черно море и това, което ще се случва там, в това число като резултат от прекратяването на зърнената договорка ", каза Нейнски.

Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев прикани Министерството на външните работи да привика съветския дипломат Елеонора Митрофанова за пояснения поради изявлението на Толстой.

" Задължително ми се коства посланикът на Русия в България да даде пояснение за какво зам.-председателят на съветската Дума твърди, че българското черноморие било в действителност съветско. Защо съветски народен представител си разрешава да декларира сходни неща в тв ефир, до момента в който телевизионната водеща Олга Скабеева предлага към България да бъдат изстреляни съветски ракети и двамата разискват активирането на " техни хора " по нашето Черноморие, единствено първо да се оправели с Украйна? ", написа той в профила си във Facebook.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР