В рафинерията са произведени 7% по-малко катоди (чиста мед) ©

...
В рафинерията са произведени 7% по-малко катоди (чиста мед) ©
Коментари Харесай

"Аурубис България" е произвел по-малко мед към края на юни

В рафинерията са създадени 7% по-малко катоди (чиста мед)

© Цветелина Белутова Производството в медодобивния цех " Аурубис България " е намаляло за деветте месеца до края на юни. Това демонстрира докладът на немската група Aurubis за интервала на финансовата 2018/19 година. Освен неплановите спирания на работата в края на предходната година, тази пролет в Пирдоп имаше прекъсване и за планов ремонт, което се отрази на индустриалните размери. Натиск върху финансовите резултати, които групата дава по бизнес сегменти, са оказали и по-ниските цени на медта.

Свиване на преработката

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Между октомври и юни " Аурубис България " е преработила 19% по-малко концентрат. Това е довело до спад на продукцията на катоди (мед с висока чистота), както и на сярна киселина, която се получава като непряк артикул от пречистването на софтуерните газове (виж таблицата).

Общо за сегмента " Рафиниране и преправка на метали ", в който с изключение на българският цех влизат още пет предприятия на групата, количеството модифициран концентрат е намаляло с 13% на годишна база. Това отчасти се дължи на мощните резултати миналата година, само че главната причина за понижението са плановите и непланови прекъсвания на завода в Пирдоп.

По-малките количества модифициран концентрат са и повода за по-слабото произвеждане в сегмента както на катоди (спад от 7% до 876 хиляди т), по този начин и на сярна киселина (-15% до 1.8 млн. т).

Стабилни доходи, спад на облагата

Приходите на сегмента остават почти на същото равнище като предходната година (виж таблицата). Макар че междинната цена на медта е била 10% по-ниска, повишаването на благородните метали значително е компенсирало този резултат. Оперативната облага преди налози (ЕВТ) доста е намаляла по отношение на същия интервал на предходната година, когато обаче беше регистриран доста висок резултат.

Значително по-малките количества модифициран концентрат, дружно с по-ниските такси за преправка и пречистване, са се отразили отрицателно на оперативната облага. Спирането на работа за 22-дневен планов ремонт в завода в Пирдоп през май-юни 2019 година е имал 15 млн. евро негативен резултат. Извънредното прекъсване на работа през първото тримесечие на финансовата година в три от заводите на групата - Хамбуг, Пирдоп и Люнен, се е отразило с минус 25 млн. евро на облагата. Негативен резултат са имали и по-високите енергийни разноски. Приходите от сярна киселина в сегмента обаче са се нараснали поради по-високите продажни цени и макар по-малките индустриални размери, показват от Aurubis. Оперативната възвращаемост на главния капитал (ROCE), която се следи от акционерите, също е намаляла вследствие на по-ниската облага и увеличените стокови ресурси поради спиранията за поправки.

Резултати на групата

Общите доходи на групата са останали съвсем без смяна (8.7 милиарда евро за деветмесечието), само че оперативната облага преди налози е намаляла повече от два пъти и е достигнала 125 млн. евро (264 млн. евро за предходния период). Негативен резултат върху резултатите са имали пониженото произвеждане в някои фабрики, както и по-ниските такси за преправка и пречистване. Допълнителен негативен резултат от към 30 млн. евро е пристигнал от еднократните разноски по прекъсването на капиталовия план " Комплексна металургия на бъдещето " преди няколко месеца, откакто се оказа, че цената му ще надвиши плануваните 320 млн. евро. Групата обаче не се отхвърля от проектите си да се насочи към производството и на други метали, които все по-често се съдържат в суровините. Ключова стъпка в тази посока ще е придобиването на белгийско-испанската Metallo Group за 380 млн. евро, за което утвърждението на антимонополните управляващи се чака до края на годината. Пара от ВЕИ

Към завода на Aurubis в Хамбург, където се намира и централата на групата, неотдавна работи апаратура, която трансформира непотребната зелена сила от електроенергийната мрежа в пара. Тя от своя страна се употребява в производството в завода, като да вземем за пример за изсушаване на медни концентрати, като по този метод замества част от парата, която до момента предприятието получаваше от природен газ. Мощността на инсталацията е 10 мегавата, което я прави най-голямото такова оборудване в бранша на цветната металургия в Германия. Проектът от една страна разрешава на Aurubis да икономисва до 400 тона въглеродни излъчвания годишно, а от друга, оказва помощ за стабилността на системата.

Централата е построена като част от плана NEW 4.0 (от Norddeutsche EnergieWende - Северногермански енергиен преход), който сплотява към 60 колегата от най-различни браншове. Целта на плана е да потвърди, че Хамбург и провинция Шлезвиг-Холщайн могат да генерират 100% от нужното им електричество от възобновими източници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР