В продължение на много години ГКПП Капитан Андреево на границата

...
В продължение на много години ГКПП Капитан Андреево на границата
Коментари Харесай

Христанов пред Politico: След като не сме във властта, те ще ни преследват. Заради Капитан Андреево

В продължение на доста години Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " на границата на България с Турция е прочут като входен пункт за опиати в Европейския съюз и като място, където вносителите могат да бъдат рекетирани. Сега антикорупционните старания на краткотрайното реформаторско ръководство в страната хвърлят светлина върху това по какъв начин при предходни политически администрации една незаконна група е допускала големи количества храна в Европейски Съюз без надлежни инспекции, написа Лили Байер в собствен материал за уеб страницата Politico.

Министър-председателят Кирил Петков, който зае поста единствено преди седем месеца с антикорупционна платформа, подаде оставка предходната седмица, откакто загуби избор на съмнение, разказва обстановката в България медията и прибавя, че корупция по границите в България, част от които са външна граница за Европейски Съюз, е повода страната да не е част от Шенгенското пространство, а жителите да не пътуват в Европейски Съюз без паспортна инспекция.

Лили Байер загатва и изгонването на 70 съветски дипломати, част от които обвинени в шпионска активност. Според авторката Петков се пробва да начертае ясна разграничителна линия сред своята и " предходните администрации, оплетнени от връзките си и с двете " - Русия и мафията.

" Справянето с мощните мафиотски ползи на България не е за хора със слаби сърца. Иван Христанов, зам.-министър на земеделието (б.р. от квотата на „ Продължаваме промяната “), който управлява работата по случая " Капитан Андреево ", в този момент би трябвало да живее под защита, тъй като получава закани - по сходство и на други държавни чиновници и техни близки ", продължава Байер и цитира диалог с Христанов, който споделя, че е получил предизвестие: „ Дойде това известие от мафиотите. Беше под формата на въпрос: „ Ще водиме война ли с вас? Или ще имаме мир? “

Финансовият министър в оставка Асен Василев разгласява разбори, съгласно които финансовите вреди от корупцията на граничния пункт възлизат на 2500 евро на час - или близо 22 милиона евро годишно, продължава публикацията и цитира изявление на Василев пред българска телевизия, в което той назовава " Капитан Андреево " " частна граница ".

Темата за граничния надзор директно визира и жителите на Европейски Съюз. Poliico се базира на думи на Христанов, съгласно който „ има доказателства, че „ храни, които не са били подложени на нужния надзор – и доста, доста евентуално са имали повишени равнища на пестициди – са влезнали в Европейския съюз и са стигнали до европейската софра за консумация “.

„ Отнасяме се извънредно съществено към този въпрос, сподели още Христанов. - Не единствено за европейските жители, става въпрос и за нашите деца “.

В момента българското държавно управление е сложило граничния пункт под собствен надзор и е поискало помощ от непознати държавни управления и организации, написа Лили Байер.

Тя е говорила и с Христо Даскалов, изпълнителен шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), който споделя, че „ за последните 10 години всичко на Капитан Андреево е функционирало в фрапантен спор на ползи, което не е било от изгода за здравето на българските жители и жителите на Европейски Съюз “.

Става дума за обстоятелството, че една и съща частна компания е носела отговорност както за товаро-разтоварната активност на пратките, по този начин и за фитосанитарния и ветеринарния надзор. По този метод съгласно Даскалов операторите са имали интерес да нямат проблеми с товарите, за които дават отговор, респективно имат всички тласъци да крият данни, защото те са единственият надзор върху личната си работа.

Politico цитира и Константин Бачийски, народен представител от партията на Петков " Продължаваме промяната ", който назовава протичащото се " обществена загадка ". „ В предишното всички знаеха, само че допреди седем месеца никой не искаше да я разкрие “, сподели той и продължава, че " политиката на високо равнище " е осигурявала " чадър " за отбрана на незаконната активност. По думите му " за първи път от последните 30 години " през последните месеци България има " държавно управление, което желае да се бори " с корупцията.

Българската граница с Турция провокира безпокойствие и измежду европейските длъжностни лица, се споделя още в обявата.

През 2017 година тогавашният член на Европейския парламент Кати Пири, политик от холандската Лейбъристка партия, се оплаква във въпрос до Европейската комисия, че „ хиляди жители на Европейски Съюз още веднъж са претърпели съществени неудобства заради корупционни практики в България, като да вземем за пример хората да бъдат принудени да заплащат подкупи на границата “. Но години наред всички тези опасения бяха значително пренебрегнати, както в България, по този начин и на равнище Европейски Съюз, разказва огромната картина Лили Байер.

Тя напомня, че преди дни в България е пристигнала делегация от Генерална дирекция „ Здравеопазване и сигурност на храните “ на Европейската комисия.

През последното десетилетие администрациите на някогашния немски канцлер Ангела Меркел и Европейската комисия, водени от дясноцентристката Европейска национална партия, непроменяемо заемаха мека позиция във връзка с България и избягваха да санкционират своя съдружник Бойко Борисов, счита авторката на Politico.

„ Имам купища доказателства тук " - сподели зам.-министър Христанов пред Politico. - " Но няма нищо от прокурорите, даже нито един въпрос ".

„ Ние сме доста, доста уверени, че откакто не сме в изпълнителната власт, те ще ни преследват - вместо да преследват групите, които са основали цялата тази скица. Дали това ме тормози? Да, безусловно “, прибавя Христанов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР