Общо 134 дни работим за държавната хазна през 2024 г.,

...
Общо 134 дни работим за държавната хазна през 2024 г.,
Коментари Харесай

Денят на данъчната свобода е 13 май. Какво значи това?

Общо 134 дни работим за държавната хазна през 2024 година, пресмятат от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Своеобразният Ден на данъчна независимост демонстрира хипотетичната дата, на която бихме попълнили държавната хазна, в случай че всичко, което създаваме от началото на годината, отива единствено в интерес на бюджета.

Така самобитният Ден на данъчна независимост през 2024 година настава на 13 май, пресмятат от ИПИ.

Сметката стъпва на заложените консолидирани доходи в хазната, като в бюджета за 2024 година, признат от Народното събрание, предстоящите приходи в страната са в размер на 75,3 милиарда лева

Ако приемем, че за ден създаваме над 562 млн. лв. – изчислено на база прогнозния размер на Брутният вътрешен продукт от 206 милиарда лева през 2024 година, то са нужни 134 дни, с цел да попълним държавната хазна.

Планираният недостиг за 2024 година обаче значи спомагателни 11 дни, в които стопанската система би трябвало да работи единствено за бюджета, в случай че желаеме да няма недостиг в края на годината и да покрием всички разноски без да теглим нов дълг.

През 2024 година плануваните консолидирани държавни разноски са в размер на 81,5 милиарда лева, което значи, че дефицитът в държавните финанси се чака да доближи 6,2 милиарда лева

Интересно е да се проследят всички канали, по които се финансират въпросните 81,5 милиарда лева консолидирани разноски:
Косвените налози носят 25,5 милиарда лева, в това число 18,6 милиарда лева от ДДС;Близо 6,5 милиарда лева от акцизи;Под 400 млн. лева от мита;
Над 31% от общата бюджетна рамка се финансира от облагане на потреблението. Преките налози носят 12,9 милиарда лева в хазната, в това число 7 милиарда лева от облагането на приходите на физическите лица и 5,9 милиарда лева от корпоративните налози.

Това са общо към 16% от общата бюджетна рамка.

Приходите от обществено и здравно обезпечаване доближават 17,7 милиарда лева, в това число 12,8 милиарда лева вноски за публичното обезпечаване (пенсии, общо заболяване и майчинство, безработица и т.н.) и 4,9 милиарда лева вноски за здравно обезпечаване.

Общо осигуровките финансират 22% от общата бюджетна рамка.

Описаните дотук доходи покриват над 2/3 от бюджетната рамка.

Важна роля в бюджета играят помощите, като прехвърлянията от Европейския съюз (ЕС) се чака да доближат над 7 милиарда лева

Това са средства, които в огромна си част финансират финансови разноски в бюджета, т.е. поддържат обществените вложения. Близо 9% от общата бюджетна рамка се финансира от Европейски Съюз.

Икономистите означават, че новата вълна на политическа неустойчивост слага въпроси както за осъществяването на бюджета, по този начин и за курса на фискалната политика след парламентарните избори.

Според ИПИ е време да се сложи фокус върху политиката по разноските, която да се ориентира към постигането на резултати и да овладее автоматизираното повишаване на разходната част без действително да се реализира прогрес в основни обществени сфери.

" В кратковременен проект наподобяват най-опасни решенията за дотации или данъчни преференции за стотици милиони, които зачестяват в последните години и месеци, " отбелязва икономистите.

Връщането на стопанската система към ниска инфлация значи, че приходите към този момент ще зависят от събираемостта, а в по-общ проект – от растежа на вложенията, приходите и потреблението.

Това към този момент се вижда в настоящите данни за осъществяването на постъпленията от налог върху добавената стойност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР