В притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука

...
В притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука
Коментари Харесай

Прочетете тази притча за особняка – може да помогне и на вас

В притчите човек може да открие от дълго време издирван отговор, поука и очакване, а даже и своето предопределение. Ето една алегория за особняка, която ще ни научи за какво би трябвало да бъдем разнообразни, предоставена ни от Съновник.бг.

В едно село живеел добър и доблестен мъж, който обаче рядко общувал със своите съселяни. Той ненавиждал злобата и алчността, от които те били водени и предпочитал да стои надалеч от тях. Те, от своя страна, също не го харесвали и го отбягвали. Един следобяд пред дома му се появил негов комшия и му рекъл:

– Виждам, че стоиш самичък по през целия ден. Защо просто не се опиташ да се държиш като всички останали, с цел да не бъдеш в изолираност?

– Ако стана един от вас, ще изневеря на своите правила – отвърнал самотникът.

– Да, само че тогава ще си обкръжен от куп другари и ще ти е радостно на душата от самото начало – уверил го гостът му.

– Не се потребност от такива другари! – безапелационен бил странникът и се прибрал в къщата си.

Не минало доста време и в гората до селото, където живеели двамата, било разкопано огромно богатство. Съседът на странника решил да му покаже, че макар думите си той също е като всички останали, ето за какво още веднъж се появил пред дома му и му споделил за него. Щом чул за съкровището, самотникът също се отправил към гората, накъдето били тръгнали всички негови съселяни.

Сред дърветата съвсем всеки съумял да си откри нещо и да го скрие в джоба си, в това число и странникът, който намерил златен пръстен. Само неговият комшия не могъл и си тръгнал с празни ръце от гората. На път за у дома той настигнал странника и му споделил:

– Ето, видя ли, че си като всички останали? Щом чу за съкровището, побърза да си напълниш джобовете.

Мъжът единствено се усмихнал и нищо не дал отговор.

След няколко месеца огромно злощастие сполетяло неговия комшия. Жена му се разболяла тежко, само че той нямал пари да я заведе на доктор. Няколко пъти изискал пари от своите съселяни, само че те декларирали, че нямат и по този начин и не му услужили. Останал през друга вяра, той решил да помоли за помощ особняка. Застанал на вратата му и споделил:

– Моля те, помогни ми! Искам да заведа жена ми на доктор, само че нямам никакви пари.
Добрякът незабавно извадил златния пръстен и му го подал.

– Но това е единственото нещо, което ти откри. Ако ми го дадеш, още веднъж оставаш без нищо, споделил съседът.

– За мен това е без значение. Важно е душата ми да е богата, а не ръцете да са цялостни!

– Извинявай за всичко, което ти наговорих по-рано! Чак в този момент си дадох сметка, какъв брой е значимо човек да не е като всички други! – признал си нещастникът.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР