В природата съществуват над 150 вида босилек, притежаващи специфичния, освежаващ

...
В природата съществуват над 150 вида босилек, притежаващи специфичния, освежаващ
Коментари Харесай

Босилек за късмет и срещу зли сили

В природата съществуват над 150 типа босилек, притежаващи характерния, ободрителен мирис на тази фалшификация. Много нации считат това растение за знак на обич и фамилно благополучие. В много страни има традиция клончета босилек да се закачат над входната врата, с цел да защитят дома от зли сили.

Босилекът съдържа доста витамин С, витамин Р и витамин А. Освен това има витамин С, само че той се съдържа в огромно количество в босилека единствено по времето, в което цветовете му не са се разпукали, а са още пъпки.

Босилекът има бактерицидно, противовъзпалително и намаляващо температурата деяние, той спомага за положителното храносмилане и усилва лактацията при кърмачки.

В националната медицина отварите от босилек се употребяват за лекуване на инфектиране на пикочния мехур, простата и стомашно-чревния тракт, както и за възпаления на устата и носоглътката.

За да приготвите запарка от босилек, залейте една супена лъжица босилек с триста мл гореща вода, оставете да престои половин час и прецедете.

 Босилек

Тази запарка, която би трябвало да се изпие на три пъти в границите на един ден, се предлага също по този начин при хрема, кашлица, ангина, грип, липса на централизация.

С свеж сок от босилек се намазват венците при парадонтоза. При зъбобол запарка от босилек с малко оцет и сол се употребява за изплакване на устната празнина.

Слузестата запарка от семената на босилека се поставя като копрес при възпаления на очите, остарели рани и екземи. Кърмещите майки лекуват с тази запарка напукванията на гърдите си и раните от зъбките на бебето.

В кулинарията босилекът е необятно публикуван като фалшификация за месни, рибни и зеленчукови ястия, а също и за салати. Той се употребява и при консервирането на зеленчуци.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР