В пресклуба на БТА в Плевен, народните представители от Продължаваме

...
В пресклуба на БТА в Плевен, народните представители от Продължаваме
Коментари Харесай

Иван Христанов: Некомпетентност или злоумисъл спират проекта за ремонт на театъра в Плевен

В пресклуба на Българска телеграфна агенция в Плевен, народните представители от „ Продължаваме промяната “ Иван Христанов и Иван Манев разясниха аргументите, заради които към момента не е започналремонтът на постройката на ДКТ „ Иван Радоев “ в Плевен, за който още през 2015 година театърът има виза за планиране и позволение за градеж, както и направен план на Министерството на културата за главен ремонт и преустройството му.

„ На 25-ти октомври пуснахме въпрос до министъра на културата по отношение на това, какво се случва с ремонта на плевенския спектакъл със заделените средства от 4,7 милиона лв. и по кое време може да се пристъпи към започване на ремонтните действия и по този начин да забележим резултатът от нашите дейности от началото и средата на тази година.

Само 6 дни по-късно получихме отговор, че „ осъществяването на ремонтните действия не може да бъде осъществено в границите на утвърдената от Министерството на културата сума, заради доста нарастване на цените на строителните материали в интервала 2015 – 2022 година като редом с това, от датата на утвърждение на техническия план са минали съвсем 7 години, което постанова обзор на плануваните строителни и профилирани материали, осветяване, театрална машинизация във връзка с техните механически характерности, в това число и енерго икономисване.

Към момента не е осъществена цялостна актуализация на плана и количествено-стойностни сметки от страна на проектантите, което забавя провеждането на процедурите по Закона за публичните поръчки.

В писмото от Министерството на културата се показва, че всички планувани действия, плюс спомагателната сграда биха били на стойност почти 9 милиона лв. без Данък добавена стойност.

„ За нас е тревожно, че неналичието на актуализация по този план е проблем, по който сътрудниците Стоил Стоилов и Иван Манев са повдигнали тематиката, изискали са от управлението на театъра, те да бъдат обновени от управлението на театъра преди внасяне на плана по този начин, че фактически да могат да бъдат осъществени. Това, което научаваме от отговора на министъра на културата Минеков е, че това не се е случило и на практика това ликвидира опцията със заделения запас, в границите на плануваното време да бъдат стартирани процедурите по Закона за публичните поръчки “, сподели Иван Христанов.

„ Това може да има единствено два отговора – непросветеност или злонамереност, т.е. да е направено преднамерено, с цел да може да бъде извлечен политически дял и да бъде упреквана „ Продължаваме промяната “, че не си прави работата за жителите на Плевен и за културния живот на региона “, разяснява Иван Христанов.

Иван Манев посочи, че планът за ремонт, направен през 2015 година е включвал замяна на отоплителна и ВиК апаратура, електроинсталацията, ободряване, като тогава концепцията е била да се кандидатства по европейска стратегия, само че това не се е осъществило.

Той акцентира, че още в първите дни като депутати в предходното Народното събрание дружно със Стоил Стоилов са се заели да спомагат за реализирането на плана. По думите му при извършени диалози с предходния шеф на театъра Васил Василев се е стигнало до решението планът да бъде обновен и подаден в Министерството на културата.



Последвала е и среща, в която взе участие и актуалният и.д шеф на ДКТ „ Иван Радоев “. На нея е разискван вид планът да се реализира в две етапи, с цел да стартира работата по него с плануваните към този момент 4,7 милиона лв..

" Оказва се обаче, че подаденият план в министерството е остарелият от 2015 година, без обновени количествено-стойностни сметки. Съответно Министерството споделя: „ ОК, заделяме тези пари за вас и имате право да вършиме социална поръчка за процедурата “, и там към този момент всичко лъсва и излиза наяве, че парите са дадени, само че работата не е свършена “ разяснява Иван Манев.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР