Комбинирането на варненските фестивали повдига имиджа на града като фестивална

...
Комбинирането на варненските фестивали повдига имиджа на града като фестивална
Коментари Харесай

Колаборацията на културни събития превръща Варна във фестивална дестинация

Комбинирането на варненските фестивали повдига имиджа на града като фестивална дестинация, за каквато имаме даденост. Това съобщи в ефира на Дарик Десислава Георгиева, шеф на отдел „ Фестивали “ към общинската дирекция „ Култура “ и краткотраен началник на дирекцията.

Като образец за добра колаборация междуфестивалитеГеоргиева даде програмата Интермецо, в която най-големият и многогодишен фестивал в България – музикалният „ Варненско лято “ - си партнира с други фестивали, измежду които и театралния фестивал „ Варненско лято “.

„ Не става дума единствено за финансиране, а за шерване на запас, на познания, рекламни акции и по едно и също време с това на публики “, уточни Георгиева. Тя означи, че стремежът е да се вършат събития сред фестивалите и отвън програмата им.

Така да вземем за пример на 15 юни във ФКЦ ще бъде показан неповторимият план „ Чаплин пианисимо “, в който особено присъединяване ще вземе синът на Чаплин. Театрално-музикалния театър включва мултимедия с фрагменти от най-хубавите филми на великия артист и музиката от тях.

Международният сценичен фестивал „ Варненско лято “, който стартира идната седмица, продължава да поддържа стратегия с улични събития. Тази година ще имаме наслаждение да гледаме два улични спектакъла – подобен ще има на откриването на 1 юни и на 8 юни, когато на входа на Морската градина ще бъде показан отвесен спектакъл на фасадата на НДК-Варна. Такова събитие във Варна не е показвано, разкри общинският отговорник за варненските фестивали.

Музикалният фестивал „ Варненско лято “, който ще започва на 22 юни, тази година включва над 40 събития. Първата десетдневка съдържа огромните симфонични оркестри. Сред тях на 29 юни се откроява концертът на Камерния оркестър на Симфоничния оркестър на Баварското радио, разгласен за най-хубав оркестър в света за предходната година от профилираните издания за класическа музика в Европа.

Официалното разкриване ще е обичайно с оркестъра на Държавна опера Варна. Солист ще бъде забележителният пианист Саркис Балтаян, който е от арменски прозход, само че от години живее в Съединени американски щати.

„ Стараем се всяка година да фиксирама всички събития колкото се може по-рано. Информацията е значима, с цел да може да бъде част от офертата на нашия град като културна дестинация, а и фестивалният туризъм се развива. До такава степен хората разчитат на това, че ще има положително съсържание, че не се приготвят авансово. Това обаче не е толкоз хубаво, тъй като билетите свършват бързо “, разяснява общинският културен специалист.

По линия на Плана за възобновяване и резистентност е заложено финансиране към общините в България, с които да бъдат подпомогнатикултурните и креативен браншове, уточни Георгиева. Затова, съгласно нея, вследващите две години ще има растеж на огромно културно наличие в цялата страна.

Целият диалог с нея е прикачен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР