В повечето страни на Балканите продължава разхлабването на мерките срещу

...
В повечето страни на Балканите продължава разхлабването на мерките срещу
Коментари Харесай

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

В множеството страни на Балканите продължава разхлабването на ограниченията против разпространяването на COVID-19. Облекчаването на рестрикциите идва на фона на намаляването на броя на новозаразените с коронавирусa, въпреки че след Великденските празници тук-там бе регистрирано увеличение на броя на инфектираните, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31395
В някои страни отпада условието за зелен документ при влизане на територията на страната. На множеството места към този момент не се изискват и проби за COVID-19 за учениците.

АЛБАНИЯ

Затихването на пандемията в Албания продължава и тази седмица. Случаите са сред 30 и 50 на ден, а на 25 април бе обявено за едвам шестима инфектирани за денонощие. През последните седем дни в страната няма данни за умряли от ковид, сочат данни на Worldometers. 

На 26 април албанските управляващи взеха решение от 1 май да отстранен всички оставащи ограничавания по отношение на ковид преди летния туристически сезон. Решението значи, че към този момент няма да са нужни маски за закрити пространства, а в нощните клубове няма да работи ограничаване за работа след 23 ч., както до момента. Освен това няма да се изисква отрицателен PCR-тест или доказателство за имунизация на граничните пунктове на страната.

От началото на пандемията здравното министерство записва към 275 хиляди инфекции и към 3500 смъртни случая от КОВИД-19.  

43,4 % от популацията на Албания е изцяло имунизирано. 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

В Босна и Херцеговина през последните седем дни бяха регистрирани приблизително по 65 инфектирани с КОВИД-19 на ден. Смъртността е ниска, като най-вече смъртни случаи имаше на 25 април - 4, а в някои от дните няма данни за хора, умряли от КОВИД-19. 

Ваксинационното покритие в страната остава ниско - с едвам 25,8 % изцяло имунизирани поданици на страната.

ГЪРЦИЯ

На съвещание на Експертната комисия през вчерашния ден бе решено, че от 1 май отпадат здравните документи за влизащите в Гърция жители, т. е. при влизане в страната няма да е нужно представянето на документ за имунизация и преболедуване, както и негативен резултат от лабораторен тест за КОВИД-19.  

До края на май остава наложително потреблението на защитни маски в затворени пространства. На 31 май мярката ще бъде преразгледана. 

Промяна има и във връзка с тестването на неимунизирани лица. Гражданите, които не са си сложили ваксина, към този момент ще би трябвало да си вършат по един бърз тест седмично, с цел да могат да посещават работните си места.  По един бърз тест седмично ще би трябвало да си прави и неимунизираният педагогичен личен състав в учебните заведения. 

На 25 април бе обявено, че учениците в Гърция към момента ще би трябвало да носят маски, само че тестването за КОВИД-19 към този момент няма да бъде належащо от 3 май. Тестването за ковид ще бъде належащо единствено за учениците, които имат признаци. 

Планът на гръцкото държавно управление планува разхлабване на ограниченията против разпространяване на КОВИД-19 в интервала 1 май – 31 август. През септември всички ограничения ще бъдат преразгледани и е допустимо да бъдат върнати. 

През последното денонощие в Гърция са регистрирани 7 580 новозаразени и 48 умряли от КОВИД-19. 

КИПЪР 

В Кипър продължава да се следи понижаване на дейните случаи на инфектирани с КОВИД-19. По данни на здравното министерство спад се следи и при настанените за лекуване жители.

Ваксинационното покритие в страната обгръща 74,1 на 100 от популацията. Към 26 април са сложени 1 780 242 дози от имунизацията против КОВИД-19. С две дози са имунизирани 643 788 души, а с три дози - 469 631 души.

През тази седмица в Кипър стартира слагането на четвърта доза от имунизацията против КОВИД-19 за жителите над 60-годишна възраст. Кампанията за втора бустерна доза започва на 30 март и първо обхвана жителите над 70-годишна възраст.

КОСОВО

Броят на инфектираните с ковид в Косово понижава, като през последното денонощие бяха регистрирани 17 нови случая на КОВИД-19, а предния ден бе обявено единствено за 13 новозаразени. През последните два дни няма данни за умряли от ковид в страната.

В Косово са сложени близо 1 милион и 830 хиляди дози ваксини, като имунизационното покритие е по-високо по отношение на покритието в прилежащите страни.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

На 28 април Комисията за заразни заболявания в Скопие предложи унищожаване на всички рестриктивни ограничения за справяне с КОВИД-19, с изключение на наложителното носене на маски в здравни заведения, аптеки, публичен превоз и домове за възрастни хора. Наред с това комисията предложи жителите да съблюдават рекомендациите за персонална отбрана и хигиена. 

Вчера в страната бе обявено за 124 нови случая на КОВИД-19 и нито един умрял, до момента в който предходните дни броят на инфектираните бе доста по-малък.

Ваксинационното покритие в страната е 40,1 %. Миналата седмица вицепремиерът Артан Груби разгласи, че по решение на държавното управление в Република Северна Македония към този момент ще се влиза без зелен документ.

РУМЪНИЯ 

Вчера в Румъния бяха регистрирани 1146 случая на КОВИД-19, като максимален брой от инфектираните са в столицата Букурещ - 264. За последните 24 часа 16 пациенти в страната изгубиха борбата с ковид.  Същевременно в страната понижава броят на приетите в болница лица, както и на хората в интензивните отделения. 

От началото на пандемията в Румъния са умряли 65 471 души.

Напълно имунизирани са 42 % от жителите на Румъния.

В началото на март Румъния анулира всички ограничавания, свързани с КОВИД-19.

СЛОВЕНИЯ

Словенското държавното управление реши да остави в действие до края на юни тавана на цените на услугите за бързи антигенни проби и на коронавирус тестванията за домашна приложимост.

На 5 ноември предходната година държавното управление ограничи цената на бързите антигенни проби до 7 евро, а на тестванията, които хората употребяват у дома до 2,50 евро без Данък добавена стойност.

Срокът на деяние на регламента за оптималните цени на антигенните коронавирус проби трябваше да изтече на 4 май, само че в този момент той е продължен до 30 юни според решение, признато от държавното управление тази седмица, оповестиха от държавната пресслужба.

Министерството на здравеопазването означи, че в сходство с настоящите ограничения и правила коронавирус документът остава в действие в лечебните заведения и домовете за възрастни хора, а бързите проби към момента се употребяват за засичане на  коронавирусни инфекции. 

СЪРБИЯ

През последните 24 часа в Сърбия бяха доказани 871 нови случаи на  коронавирусна зараза. Четирима души са изгубили борбата с вируса. 

По данни на Института за публично здраве " Д-р Милан Йованович Батут " в коронавирус отделенията в лечебните заведения сега се лекуват 406 пациенти.

Според публични данни от началото на пандемията в Сърбия от  КОВИД-19 са умряли 15 980 души. 

Епидемиолозите означават, че обстановката  в момента е удобна, само че предизвестяват, че няма място за разпределяне, защото коронавирусът продължава да се популяризира.

ТУРЦИЯ 

На 26 април турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че се анулира условието за носене на защитни маски на закрито. 

По решение на турските здравни управляващи маските ще останат наложителни в всеобщия градски превоз и в лечебните заведения, до момента в който случаите на КОВИД-19 в страната не спаднат под 1000 на ден. Отменят се и постоянните съвещания на членовете профилирания Научен съвет за битка против ковид, които към този момент ще се организират единствено при нужда.

Според информация на министерството на опазването на здравето през вчерашния ден в Турция са регистрирани 2 256 новозаразени и 15 умряли. 

85,4 % от популацията на възраст над 18 години в страната е изцяло имунизирано.

ХЪРВАТИЯ 

Според  последните данни на здравните управляващи в Хърватия са регистрирани  850 нови  случаи на ковид и девет смъртни случая. В момента 425 инфектирани се лекуват в лечебни заведения.

От 25 февруари 2020 година, когато в Хърватия бе доказан първият случай, 1 120 766 души са регистрирани като болни от КОВИД-19, от които 15 817 са умряли.

59,48 % от цялото население или 70,75 % от хората над 18-годишна възраст в Хърватия са имунизирани.

ЧЕРНА ГОРА

Намалява броят на инфектираните с КОВИД-19 и в Черна гора. 

Според последните данни на Института за публично здраве в дребната балканска страна сега дейните случаи на ковид са 618.

45,5 % от населението  на Черна гора е изцяло имунизирано.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР