В последното интервю, което бившият държавен секретар на САЩ Хенри

...
В последното интервю, което бившият държавен секретар на САЩ Хенри
Коментари Харесай

Ето какво е казал Кисинджър за Русия в "последното си интервю"

В последното изявление, което някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър даде преди гибелта си предходната седмица, държавникът изрази страдание за неналичието на разговор сред Съединени американски щати и Русия в коментар, оповестен от Politico.

Кисинджър, чието спорно завещание попадна в центъра на вниманието, откакто умря на 100-годишна възраст, беше преподавател на виртуална полемика, проведена от организацията с нестопанска цел World.Minds в средата на октомври. Основателят Ролф Добели съобщи, че някогашният американски чиновник е отговарял на въпроси на група хора, измежду които историкът Найл Фъргюсън и някогашният израелски министър-председател Ехуд Олмерт. Разговорът е бил отдаден най-вече на спора в Близкия изток.

Един от въпросите е бил дали през днешния ден Съединени американски щати и техните съдружници би трябвало да " изтласкат Русия и/или Китай от Близкия изток ".

" Способността да изтласкаме тези сили от Близкия изток или да ги насърчим да играят позитивна роля зависи главно от китайско-американските връзки. А те не се усъвършенстват ", дава отговор Кисинджър.

Той прикани Вашингтон да се " сдобри с Китай ", като предизвести, че в Америка се образува настройка, която не разрешава това.

" В момента най-голямата компликация във връзка с Русия е, че не сме чули какво е нейното мислене, тъй като с нея въобще не се води разговор ", добави той.

Говорейки за продължаващата рецесия в Газа, той съобщи, че решението за две страни към този момент не е жизнеспособно за израелците и палестинците. Той предложи Йордания да поеме контрола над Западния бряг и съобщи, че от водещите арабски страни, в това число Египет и Саудитска Арабия, зависи да обуздаят радикалите и да деескалират обстановката.

" Опасявам се, че събитията от последните седмици ще ги принудят да заемат по-радикална позиция, а това ще докара до обстановка, в която Съединените щати ще би трябвало да балансират уравнението ", отбелязва Кисинджър.

Той се съгласи, че през днешния ден в света има рецесия на водачеството, защото хората с власт " не съумяват да овладеят първостепенните концепции, основите и ежедневните тактики ". Разчитането на насилствени спорове за разрешаване на разликите е опасност за цивилизацията, предизвести той.

 Кисинджър умря поминалата сряда в дома си в Кънектикът. Руският президент Владимир Путин го назова " извънреден посланик " и " умен и предвидлив общественик " в своето съболезнователно изказване.

Критиците упрекват Кисинджър, че е насърчавал външната политика на Съединени американски щати, довела до гибелта на хиляди цивилни в страни като Камбоджа и Лаос.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР