В последните две тримесечия Samsung печели най-много на пазара за

...
Коментари Харесай

Samsung се очертава като най-големият чипмейкър


В последните две тримесечия Samsung печели най-вече на пазара за чипове
(снимка: Samsung)

Приходите на Samsung от п родажби на DRAM памети набъбнаха с 42% през предходната година, а на NAND флаш памети с 23%, което разреши на корейската компания да изпревари Intel по приходи от чипове към третото тримесечие .

Балансът на силите остана неизменен през четвъртото тримесечие, съгласно анализаторите от Omdia, защото Samsung съумя да генерира съвсем 20 милиарда $ доходи, до момента в който Intel изостана с резултат от 19 милиона $. Така Samsung приключи годината като най-големият производител на чипове в света във връзка с приходите.

През първата половина на 2021 година Intel имаше лидерски статус и това разреши на компанията да резервира първото място за цялата година. Но процесорният колос от Съединени американски щати остана единственият състезател от Топ 10, чийто доходи не набъбнаха по отношение на 2020 година с повече от 15%. Всъщност 60% от участниците в рейтинга означиха нарастване на приходите си с повече от 20%.
още по темата
Като цяло за годината, на Intel се падат 13% от приходите на пазара на полупроводници, или $76,6 милиарда Samsung Electronics взима $75,2 милиарда и 12,8% от приходите на целия полупроводников сегмент. През третото и четвъртото тримесечие Samsung пое водачеството във връзка с приходите и това беше подкрепено от покачващите се цени на чиповете с памет.

Общите доходи на международния пазар на полупроводници през 2021 година набъбнаха със $100 милиарда до $586,8 милиарда, което подхожда на растеж от 24,2% – вторият по величина след 2010 година, когато приходите се усилиха с 34,1%. Тогава обаче спешната 2009 година послужи като основа за съпоставяне, до момента в който 2020 година беше много сполучлива от позиция на полупроводниковата промишленост с растеж от 10,4%.

По-рано, през 2018 година приходите от полупроводници доближиха $484,7 милиарда на фона на високите цени на паметта – фактор, който оказа помощ на Samsung и през втората половина на предходната година. За първи път през 2021 година приходите в цялата промишленост надвишиха половин трилион щатски $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР