Няма как натрупаният дефицит във Фонд Сигурност на електроенергийната система

...
Няма как натрупаният дефицит във Фонд Сигурност на електроенергийната система
Коментари Харесай

Има сериозен потенциал от поскъпване на цената на електроенергията за бита от 1 юли

" Няма по какъв начин насъбраният недостиг във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " да не се отрази върху цената на електрическата енергия за бита, тъй като в идващия регулаторен интервал, в случай че регулаторът съблюдава прецизно нормативната си база, този насъбран недостиг би трябвало да бъде обезщетен. Има сериозен капацитет от повишаване на цената на електрическата енергия от 1 юли 2024 година " - това съобщи Владимир Малинов, длъжностен министър на енергетиката, в предаването " Денят стартира с Георги Любенов "  по .

" Много е тежко положението на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". В рамките на този месец организирах три срещи с управлението на фонда, изясни той. Натрупаният недостиг във фонда е сериозен. Към сегашния миг е над 450 млн. лева, като се чака до края на регулаторния интервал, който ще завърши месец юни, да доближи 550 млн. лева ", уточни Малинов.

Служебният министър на енергетиката съобщи, че идващият месец ще бъдат препоръчани съответни ограничения, с цел да бъде обезщетен този недостиг и надлежно да бъде минимизиран този удар, който всяко едно домакинство би понесло. Той изясни, че с последните законодателни промени, които бяха направени, НЕК ще резервира функционалността на публичен снабдител и по този начин ще могат да бъдат определяни кои производители на електрическа енергия ще влязат в микса на контролирания пазар.

На 25 април депутатите одобриха промени, свързани с либерализацията на пазара на електрическа енергия. Министър Малинов разяснява, че не е отсрочена либерализацията на пазара, защото и в предходната законодателна рамка цялостната либерализация на пазара на битовите консуматори на електрическа енергия трябваше да се случи от 1 януари 2026 година По думите му и в този момент тя ще се случи от 1 януари 2026 година Той изясни, че измененията, са свързани с преходния интервал, който е трябвало да стартира от 1 юли тази година и да продължи 18 месеца, в който се е променял част от механизма за контролиране на този пазар.

Служебният министър изясни, че регулаторната функционалност на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в този временен интервал е трябвало да бъде предоставена на министъра на енергетиката. За да се резервира поносимостта на цената на електрическата енергия за битовия консуматор, на министъра на енергетиката, и с решение на Министерския съвет трябваше да бъде избран обезщетителен механизъм за пазарните цени и тези, които биха били търпими за бита, обясни министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР