В последните 10 години бях зарязал скулптурата. Сега се чувствам

...
В последните 10 години бях зарязал скулптурата. Сега се чувствам
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: Трябва да се обединим около националните си ценности и каузи

В последните 10 години бях зарязал скулптурата. Сега се усещам доста добре в ателието. Там сме единствено аз и Господ. Очаквам галерия в Барселона, а сега имам в Лондон и друга в Люксембург.

Това сподели в предаването "Панорама " по Българска национална телевизия депутатът от ГЕРБ и някогашен министър на културата Вежди Рашидов. "Желязната черква в Истанбул е неповторима. Основният провинен да има такава черква е Стефан Богориди. 120 години се водят договаряния църквата да бъде ремонтирана. Тя беше в доста тежко положение. Аз постоянно съм я посещавал. Най-накрая при една добра политика на държавното управление на ГЕРБ си стиснахме ръцете и ремонтирахме "Св. Стефан ". Случи се една магия. Архитектът, който направи плана, е извънреден. Сега Желязната черква е като перла в Истанбул. Вдигнала се е посещаемостта, вдигнали са се приходите от туризъм, нараснал се броят на кафената и заведения за хранене към църквата ", разкри Рашидов.

"Бавно и гладко съумях да подвигна парите за просвета. Не споделям, че са задоволителни. Културата е огромен бизнес и метод за национално оцеляване. Всички имаме роля в културата и политици, и създатели, и хората, и медиите. Трябва да се обединим към националните си полезности и дела. Трябва да сложим националните ползи над персоналните си. Ще дам образец. Аз за първи път вкарах българското изкуство в Лувъра. После подписах нов контракт за още 5 години с Лувъра, а тук не стопираха да ме плюят. Най-големият дипломат на страната е културата ", безапелационен беше някогашният министър на културата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР