В писмо до президента на България Румен Радев, работодателските организации

...
В писмо до президента на България Румен Радев, работодателските организации
Коментари Харесай

В писмо до президента Радев АОРБ изразява очакване за бързо обнародване на променения Закон за енергетиката


В писмо до президента на България Румен Радев, работодателските организации изразявт задоволството и единодушието си с направените промени в Закона за енергетиката и настоявт за бързото му обявяване. Публикуването в Държавен вестник е значимо от една страна за КЕВР, за установяване на цените на електрическата енергия през новия регулаторен интервал, и от друга за Министерство на енергетиката.

Обръщението на АОРБ към президента:

Либерализацията на пазара на електрическа енергия у нас стартира през 2004 година. От позиция на съотношението потребители-производители имаме асиметрична либерализация. На свободния пазар вземат участие главно два производителя - АЕЦ Козлодуй и Топлоелектрическа централа Марица Изток 2, и рядко - Националната електрическа компания, до момента в който потребителите на пазара са над 50 хиляди компании. Несъвършенството идва вследствие на обстоятелството, че останалите производители получават разнообразни типове дотации, събирани посредством закрепена съставния елемент в крайната цена на електрическата енергия, наречена „ Задължения към обществото “. Такива производители са ВЕИ, когенерациите и така наречен американски централи. В тази връзка, всяка година се събират към 1,5 милиарда лв. „ повинност “ или помощи за погашение на дотациите на тези производители. През предходната година едвам към 50% от потребената електрическа енергия се търгуваше на свободния пазар. По една или друга причина идната по-голяма стъпка в либерализацията на пазара се отлагаше 14 години.

Българските работодатели от АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), показват безапелационна поддръжка на стъпките за дотъкмяване на либерализацията на пазара на електрическа енергия, една от които бе последната смяна в Закона за енергетика, призната на 26 април 2018 година Промените в законодателството отразяват част от предложенията на Световната банка, показани обществено през юли 2017 година Световната банка показа изследването си върху електроенергийния бранш в страната и бяха направени редица рекомендации за неговото реформиране по отношение на въвеждането на цялостна либерализация на пазара. В разбора бяха посочени главните проблеми пред бранша и ограниченията за тяхното превъзмогване в сходство с най-хубавите европейски практики.

Новите текстове, написани в ЗИД на ЗЕ, с вх.№ 854-01-19/27.03.2018 година, са решителна крачка напред в посока повишение на конкуренцията сред производителите, оптимизация на софтуерните разноски, повече предложение на артикули и количества, и пазарна интеграция на производителите с преференциални цени.

България изнася артикули за над 52,2 милиарда лв. при 98,6 милиарда лв. Брутният вътрешен продукт. Износът ни се реализира в изискванията на жестока конкуренция. На тези пазари никой няма преференции, няма дотации. Ръстът на Брутният вътрешен продукт за 2017 година е 3,6%. Това е с един процентен пункт над средноевропейския, само че в това време има 11 страни с по-висок растеж. Казваме това, с цел да подчертаем думата „ конкуренция “, която не всички осъзнават. Затова нашата енергетика би трябвало да върви към пазарни връзки. Иначе сме обречени на „ безконечни “ дотации, преференции, ангарии, а стопанската система ще има воденичен камък на врата. Да, енергетиката също е част от нашата стопанска система, само че към момента е надалеч от пазарни връзки.

Промените в закона изискват и пренотификация на механизма за погашение на дотациите за ВЕИ, посредством „ контракти за награда “. Държим да подчертаем, че общият размер на дотациите няма да се промени. Затова сме уверени и от нашия опит в работата с DG Competition, че пренотификацията ще отнеме 1-2 месеца. Припомняме, че известието на изплащаните сега преференциални цени за ВЕИ инсталациите бе получена през 2016 година (вместо през 2011 г.) и лиши една година, само че се забави толкоз, тъй като трябваше КЕВР и МЕ да събират данни за години обратно. Що се отнася до известието на държавната помощ за когенерациите – тя още не е стартирала, а се заплаща повече от 10 години. Срещу преференциите на комбинираните производители на ток и парно има следствие на Европейска комисия против България. „ Зелени “ европейци сигнализираха Европейска комисия и тече следствие. Тази нотификация би трябвало да бъде довършена. Новоприетият закон е една опция и причина да се вкара ред в енергетиката и по тези въпроси.

Искаме да изразим и цялостното противоречие с концепциите за нови, по-големи размери на преференциите за по този начин наречените дребни ВЕИ-та. Такива оферти в закона заслужено не бяха подкрепени на второ четене на ЗИД на ЗЕ в пленарна зала. Тези съоръжения са получили двойно държавна помощ – посредством преференциална цена за изкупуване на тяхната електрическа енергия и дотации от Държавна фирма Земеделие. Министерството на земеделието изнесе данни през 2015 година, че в множеството случаи вложенията им се изплащат още сред 5-тата и 7-мата година. Напомняме и следствието на Европейска комисия против България за дребните ВЕИ-та, поради двойното им финансиране и неприемлива държавна помощ. По проблема за възобновяване на високи преференциални цени има и решение на Конституционен съд по дело 12/2016 година.

УВАЖАЕМИ ГОПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

подсещаме още, че през 2015 година бизнесът заплати насъбрания недостиг в енергетиката от 800 млн. лв. посредством увеличената вследствие на неправилни енергийни политики и/или корупционни практики такса „ Задължения към обществото “. Тогава се реализира съглашение с държавното управление, а и с политическите сили, за мораториум върху всевъзможни нови субсидирани електропроизводители и изкупуване на електрическа енергия на непазарни цени. Въпреки това, станахме очевидци на зле скрито лобиране от депутати от една политическа мощ за ново източване на портфейлите на битовите и икономически консуматори посредством включване в микса за контролиран пазар на нови поколения с преференциални цени (три пъти над пазарните). С признатия нов Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетика тези опити са обречени на крах. Сега е значимо бързото влизане на закона в действие, с цел да имат КЕВР и МЕ задоволително време да се приготвят за новия регулаторен интервал от 01.07.2018 година Затова си разрешаваме да отправим молба към Вас за по-бързо обявяване на ЗИД на ЗЕ. На Ваше разположение сме за спомагателна информация при нужда.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР