В периоди на съмнение, повече от всякога има смисъл да

...
В периоди на съмнение, повече от всякога има смисъл да
Коментари Харесай

Мария Габриел: Не е време за теории, а за конкретни резултати в борбата с дезинформацията онлайн

В интервали на подозрение, повече от всеки път има смисъл да си спомняме кои сме и да бъдем горди с европейската си еднаквост. Европейците идваме от разнообразни страни, с разнообразни обичаи, с неповторимо благосъстояние от общи полезности, и всичко това е нашата европейска ДНК. Имаме обаче един общ принцип – нашите отворени, демократични общества се основават на обществени диспути, подкрепени от надеждна информация, която е извънредно изискване жителите да показват волята си посредством свободни и обективни политически процеси. И през днешния ден, към 120 дни преди европейските избори, ние би трябвало да действаме, с цел да подсигуряваме свободни и почтени избори.

Това съобщи комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел в конференцията на високо ниво „ Демокрация в цифровото общество - доверие, доказателства и публичен дискурс в изменяща се медийна среда”, която се организира в Берлин по самодейност на Федерацията на европейските академии на науките, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България. Представители на научните среди, медийни специалисти, политически фигури (сред които и известният някогашен президент на Франция Валери Жискар Д'Естен) разискваха най-належащите въпроси за въздействието на цифровата промяна и новите феномени в региона на разпространяването на информация върху демокрацията в Европа и отвън нея.

Представяйки съответните дейности, които Европейската комисия подхваща за гарантирането на демократичното протичане на изборните процеси и за битка с разпространяването на дезинформация онлайн, българският еврокомисар означи също, че в днешния дигитален свят, рискът от интервенция и операция в никакъв случай не е бил по-висок. „ Дезинформацията може да изкриви публичното мнение, да подбуди съмнение в институциите и в последна сметка да подкопае нашата народна власт. Ето за какво е от първостепенно значение да действаме дружно против това събитие, като не прекрачваме линията за ненарушаване на свободата на изложение и свободата на медиите “, съобщи Мария Габриел.

Тя показа за постигнатия прогрес през последната една година, откроявайки най-важните моменти: признатия през април 2018 година лист с ограничения против дезинформацията онлайн, първия по рода си Кодекс за положителни практики от септември 2018 година и План за деяние против дезинформацията, признат през предишния декември. „ Не е време за политическа доктрина, а за съответни резултати. Решена съм да проследявам от близко резултатите от използването на Кодекса за положителни практики от страна на онлайн платформите с ежемесечния мониторинг, който въведохме. Освен това, защото проверителите на обстоятелства прибавят стойност в днешната осведомителна екосистема и са в основата на нашите старания, предвиждаме самостоятелна европейска мрежа на проверителите на обстоятелства. Тясното съдействие сред тях, онлайн платформите и рекламната промишленост освен ще даде на жителите по-лесен достъп до достоверна информация, само че и ще способства за идентифицирането на тези, които попречват провеждането на благонадежден и транспарантен обществен спор посредством дезинформация “, акцентира комисарят.

Мария Габриел посочи и нуждата да се разширят знанията за механизмите, по които се основава и популяризира дезинформация. За тази цел Европейската комисия поддържа качествената публицистика, тъй като човешкият фактор е решителен за адаптирането на демократичния модел за цифровата епоха. „ Непрекъснатото развиване на цифрови умения и компетентности, медийният плурализъм и независимост, уменията на жителите да слушат и четат сериозно са извънредно значими за запазването на демокрацията “, заключи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество.

Въпросът за дезинформацията онлайн ще бъде обект на общоевропейска конференция в Брюксел по самодейност на Мария Габриел на 29 януари, а през април ще се организира първата Европейска седмица за медийна просветеност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР