В периода 23-30 ноември 2018 г. отбелязваме Европейска седмица на

...
В периода 23-30 ноември 2018 г. отбелязваме Европейска седмица на
Коментари Харесай

Стартира Европейската седмица за изследване за ХИВ и вирусни хепатити

В интервала 23-30 ноември 2018 година означаваме Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити. Тази година, за 30-ти следващ път ще отбележим и 1-ви Декември - Световен ден на СПИН под мотото „ Узнай своя статус ".

Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити ще бъде отбелязана в цялата страната от сътрудниците на Националната стратегия по предварителна защита и надзор на ХИВ и полово излъчени инфекции – 28 Регионални здравни инспекции, общини, образователни заведения, неправителствени организации, Национално съдружие за битка с хепатита „ Хепасист “ и съдружие „ ХепАктив “. 

Европейската седмица се организира към този момент шеста година. През 2015 година дейностите бяха разширени с включването на проучванията за хепатити. Причината е, чеинфектирането става по еднакъв метод с този при ХИВ. Важно е хората, изложени на риск от ХИВ и/или хепатит, да знаят статуса си допустимо най-скоро след заразяване. Напредъкът в лекуването на тези инфекции обезпечава на хората, живеещи с ХИВ и хепатит В, пълностоен и деен живот, а тези с хепатит С могат да бъдат излекувани изцяло.

Двете акции целят поощряване и сливане на напъните на разнообразни институции и организации за разпространение и разширение на обсега на знаещите статуса си хора. Друга цел е повишение на осведомеността на популацията за преимуществата на тестването, ранното разкриване и своевременното ориентиране на инфектираните лица към лекуване. Инициативите дават и опция на хората да се осведомят за методите на предварителна защита на ХИВ и хепатити, с което да защитят себе си и своите близки.

Стигмата и дискриминирането към момента възпират хората от ранно тестване, което постанова даване на налична информация за значимостта всеки да ревизира своя статус, при ценене на достолепието и без неоправдателно отношение, без значение от споделените рискови практики.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР