В отговора има някои улики, които показват желанието на Москва

...
В отговора има някои улики, които показват желанието на Москва
Коментари Харесай

Политолог: Русия и САЩ очакват нов кръг на ескалация на напрежението

„ В отговора има някои улики, които демонстрират желанието на Москва да продължи разговора. Но като цяло тонът на съветските изказвания най-малко не се е трансформирал, макар няколко кръга от договаряния “, сподели политическият анализатор Фьодор Лукянов пред вестник ВЗГЛЯД. По-рано съветското външно министерство разгласява реакцията си на януарското писмо на Вашингтон по отношение на гаранциите за сигурност.

Връченият от Москва документ към момента е ултиматум в частта, която се отнася до „ пакета “ за сигурност, изясни Фьодор Лукянов, ръководител на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика (СВОП), теоретичен шеф на дискусионния клуб „ Валдай “.

„ Отговорите са в същия дух като първичното предложение за сигурност през декември до Вашингтон. Русия повтаря: обсъждаме всички забавни механически „ случаи “ едвам откакто бъде решен главният политически въпрос за правните гаранции за отвод от разширение на НАТО “, означи специалистът.

Нищо не се е трансформирало в главните условия, позициите на двете страни не са се разместили, означи анализаторът. „ Така че евентуално ще станем очевидци на нов кръг на ескалация. Фактът, че по едно и също време с предаването на отговора Москва уведоми посланика на Съединени американски щати за експулсирането на неговия заместител е повече от несъмнено „ уведомление “ за повишаването на сходно напрежение. Естествено, това ще бъде последвано от отговор от Вашингтон. Поне дипломатическата война ще се възобнови. И евентуално освен тя “, призна Лукянов.

В тази обстановка няма потребност да се приказва за шансове за компромис, акцентира събеседникът. „ Сега Съединените щати и Русия имат напълно друго отношение: има повишаване на ставките. Именно тъй като към момента няма компромис. Опитите за доближаване на позициите ще станат настоящи едвам когато обстановката стане в действителност рискова. Засега явно страните нямат чувството, че има действителна опасност от война или някакво друго неконтролирано развиване на събитията “, счита специалистът.

Лукянов също по този начин обърна внимание на апела на украинския водач Владимир Зеленски, насочен в четвъртък в изявление за организация RBC-Украйна, за правенето на „ световен документ “ с гаранции за сигурност за Украйна, който ще бъде подписан от Съединени американски щати и Русия, апропо. Подобен документ, загатна Зеленски, може да спести на Киев проблемите да търси участие в НАТО.

„ Интересно е – има някои нови хрумвания за опцията за реализиране на гаранции за сигурност. Но би трябвало да помним, че Будапещенският меморандум не избави никого от нищо, когато събитията се трансформираха и настъпи остра рецесия. Въпреки това фактът, че Зеленски приказва за подобен вид, по принцип към този момент е добър. Друго нещо е, че президентът на Украйна не споделя нищо. Не бива да приемате всичките му думи за фундаменталната позиция на Киев “, сподели Лукянов.

По-рано в четвъртък съветското външно министерство съобщи на посланика на Съединени американски щати Джон Съливан писмена реакция на предложенията на Вашингтон за гаранции за сигурност. „ Заявяваме, че американската страна не е дала градивен отговор на главните детайли на проектодоговора със Съединените щати, направен от съветската страна за гаранции за сигурност. Говорим за отхвърлянето на по-нататъшното разширение на НАТО, отдръпването на „ формулата на Букурещ “, че „ Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО “, и отхвърлянето на основаването на военни бази на територията на страни, които преди този момент са били част на Съюз на съветските социалистически републики и не членуват в Алианса “, се показва в съветския документ.

Москва уточни, че в случай че Украйна бъде призната в НАТО, ще има действителна опасност режимът в Киев да се опита да „ върне “ Крим със мощ, като притегли Съединени американски щати и техните съдружници в директен спор с Русия. Като цяло Русия не видя никакви доказателства в отговора на Съединени американски щати, че американската страна е изцяло ангажирана със спазването на неизменимия принцип на неделимостта на сигурността.

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР