Китай неочаквано рязко - със стотици и хиляди долари -

...
Китай неочаквано рязко - със стотици и хиляди долари -
Коментари Харесай

Защо Китай вдигна тарифите за доставка на стоки в Русия

Китай ненадейно внезапно - със стотици и хиляди долари - подвигна цените както за железопътния превоз до Русия, по този начин и за морския превоз. Защо Пекин предприе такава внезапна стъпка и до какви последици ще докара това за съветската стопанска система и елементарните жители?

Китай увеличи внезапно цените за пряк железопътен транспорт на товари до Русия и Беларус, заяви белоруският портал за превоз и логистика “Инфотранс Медия ”, базирайки се на данни от спедиторски компании. Средно цените са се нараснали с 500-800 $ или повече, според от станцията на тръгване. „ Ръстът на цените е обвързван с понижаване на броя на свободните контейнери в Китай, както и с огромни тапи, зародили на границите с Китай “, отбелязва порталът.

Едновременно с покачването на цените на железопътните доставки се покачиха цените на морските транспорти от Китай. Увеличението на цената варира от 800-1000 до 1300-1500 $ според от пристанището на отплаване. В същото време множеството от свободните места на корабите през май към този момент са резервирани, а корабните линии оферират свободни места на кораби единствено в края на май - началото на юни, се споделя в отчета.

„ Най-вероятно приказваме за цената на резервоар при доставка на артикули. Това е тъжно, само че за единица товар е почти до 75 $ на звук, което не е доста за товари, внасяни с контейнери. Все отново контейнерите транспортират по-скъпи артикули от елементарните първични материали “, отбелязва Сергей Гришунин, ръководещ шеф на рейтинговата работа ИРС.

„ Тарифите за железопътен превоз от Китай до Русия бяха 5000–5800 $ за 40-футов резервоар, според от станцията на тръгване. Увеличаването на тези цени с 500-800 ще добави към 10% към предходните разноски, което е кардинално задоволително на фона на средногодишната инфлация в Русия през 2023 година от 7,42% “, отбелязва Владимир Чернов, анализатор.

Доставките на 40-футов резервоар от Китай до Русия по море в този момент костват от 2850 до 6700 според от пристанището на предназначение, тъй че нарастването на цените (с 800-1500 долара) ще бъде доста доста, защото може да доближи 20%, отбелязва Чернов.

Какво може да е предиздвикало Китай да предприеме такава стъпка?

„ Причините са банални. Много контейнери са заседнали в Русия и не се изпращат в Китай заради липса на товари за контейнери. Така китайците компенсират разноските си за нови контейнери или принуждават съветските контрагенти да върнат контейнерите “, споделя Гришунин.

Миналата година беше обявено, че през септември в Русия са се натрупали 150 хиляди контейнера от Китай. След доставката на китайски артикули контейнерите се оказаха непотърсени, защото Русия няма какво особено да достави назад в такива контейнери. Имаше даже известия, че за съветските компании е било преференциално да продават остарели китайски контейнери за скрап, вместо да харчат пари за изпращането им назад празни. Русия доставя първични материали и други артикули на Китай по море със специфични цистерни, а по железопътен превоз това са най-вече въглища, които се транспортират в специфични вагони, както и нефт и гориво в специфични вагони-цистерни.

Геополитическото изостряне в Близкия изток също изигра роля; времето за осъществяване на контейнеровозите се усили с към 25%, отбелязва Чернов.

„ Поради дейностите на хутските пирати в Червено море превозът и пътническият превоз са в рецесия. От 15% до 20% от контейнерните кораби по маршрутите сред Азия и Европа в този момент са принудени да обикалят Африка от юг - което усилва времето за пътешестване и води до обективно нарастване на разноските за превоз. Добро решение беше сухопътният кулоар - железопътна връзка през територията на Русия. БАМ и “Трансиб ”b обаче през последните години работят съвсем на лимита на опциите си. Руските железници работят за разширение на потенциала, само че до момента в който се строят спомагателни основни коловози, контейнерите се натрупат на контролно-пропускателните пунктове в Китай, чакайки на опашка за изпращане. Железопътният канал просто не е в положение да транспортира повече товари, затова, с цел да избегне по-нататъшен звук, Китай реши да охлади търсенето посредством увеличение на цените “, споделя Артьом Деев, началник на аналитичния отдел в “АМаркетс ”.

Транзитът на артикули от Китай към Беларус също се е нараснал внезапно - през първото тримесечие на 2024 година растежът е 68%, плюс преносът по железница от Китай към Европа, добавя Чернов.

„ Китай подхваща тази стъпка заради пазарните връзки: с повишаването на търсенето се усилва цената на услугите, както и желанието да се усилят приходите, защото Русия ще бъде принудена да усили цените заради неналичието на различни вносители на артикули в сравними размери ”, счита Чернов.

Въпреки това Игор Смирнов, старши шеф за корпоративни рейтинги в организация “Експерт РА ”, възприема новината за покачването на цените на превоза скептично и без паника.

„ В Китай, несъмнено, има доста мощно въздействие на страната, само че пазарът също съществува. Невъзможно е да вземеш всичко и да растеш едновременно - операторите са разнообразни, маршрутите са разнообразни. Същото е и с морето - би трябвало ви доста значимо събитие или причина всички корабни линии и всички морски пристанища да вдигнат внезапно цените. Всички цени за морски колета от китайски пристанища са проследими на борсата. Дисбаланс на изходящи и входящи контейнери, несъмнено, може да възникне и в някои моменти може да бъде нормализиран от такива бариери, само че на сегашния стадий е мъчно да се повярва в систематичния темперамент “, счита Смирнов.

Дори цените да порастват, икономистите не бързат да сложат завършек на вноса от Китай в Русия.

Всичко е естествено: нарасналото търсене и дефицитът на железопътни контейнери и места на морските търговски кораби принуждава превозвачите да покачват цените. Но не мисля, че комерсиалният оборот с Русия и Беларус ще намалее. Няма потребност да се притеснявате за вносителите и експортьорите. В последна сметка всичко ще бъде платено от вас и мен, т.е. от потребителите “, споделя Николай Переславски, началник на отдела за стопански проучвания на “СиЕм Сървис ”

„ Почти никой няма да усети отрицателните последствия на фона на общата инфлационна наклонност в международната стопанска система. Ако ненадейно настъпи спад на вноса от Китай, това ще понижи натиска върху обменния курс на рублата и ще помогне за заместването на вътрешния импорт, което единствено ще усили Брутният вътрешен продукт. За жителите нарастването на цената ще бъде нищожно “, чака Сергей Гришунин.

„ Леко нарастване на цените за железопътен превоз с 10% не значи нарастване на цените за всички доставени артикули със същата сума, общото нарастване ще бъде доста по-ниско, тъй че не чакаме никакво влияние върху заместването на вноса “, споделя Чернов. Леко ускорение на инфлацията може да принуди Банката на Русия да поддържа висок лихвен % по рефинансиране по-дълго, което може леко да забави растежа на Брутният вътрешен продукт, прибавя той.

Във всеки случай Русия би трябвало да продължи да усилва потенциала на БАМ и Транссибирската железопътна линия и в тази тенденция се работи интензивно - просто сходни огромни планове не се вземат решение за една година.

„ Русия би трябвало да намерения за потреблението на свободните контейнери, да вземем за пример да ги отдава чартърен на компании от другарски страни, с цел да могат да ги натоварят с европейски артикули и да ги изпратят назад в Китай. Освен това контейнеризирането на износа ще форсира оборота на железницата и затова ще понижи транспортните разноски “, споделя ръководещият шеф на рейтинговата работа на ИРС.

В последна сметка Русия не би трябвало да разчита единствено на Китай. „ Трябва да се понижи зависимостта от доставки, даже и от другарска страна, и да се усили личното произвеждане на домашен уреди, електроника и дрехи. За това страната има както механически капацитет, по този начин и финансови благоприятни условия. Хладилниците, да вземем за пример, в Съюз на съветските социалистически републики бяха правени не по-лоши от вносните “, заключава Переславски.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед41789 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед41563Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед59174Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед24118Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед18613Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78487Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77512„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77202В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните и
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР