В опит да потуши мащабните протести на природозащитниците, правителство на

...
В опит да потуши мащабните протести на природозащитниците, правителство на
Коментари Харесай

Месеци на протести принудиха Сърбия да се откаже от литиевата мина

В опит да потуши огромните митинги на природозащитниците, държавно управление на Сърбия реши да анулира всички лицензи на минния колос Rio Tinto за разкриване на литиева мина край град Лозница в западната част на страната. Това съобщи Euronews.

" Изпълнихме всички претенции на екологичните митинги и сложихме завършек на активността на Rio Tinto в Република Сърбия. Край. Всичко завърши ", съобщи сръбският министър-председател Ана Бърнабич в телевизионно послание в четвъртък.

В продължение на няколко уикенда хиляди стачкуващи в Белград и други сръбски градове блокираха съществени пътища и мостове в символ на митинг против плануваната мина в Западна Сърбия. Те настояват, че планът ще аргументи съществени вреди на околната среда.

Протестите, които също по този начин подчертаха възходящия проблем със замърсяването на природата в западната ни съседка, представляваха най-голямото предизвикателство до момента за ръководството на президента Александър Вучич. Той осъди блокадите на пътищата като противозаконни и съобщи, че те се финансират от чужбина за дестабилизиране на страната.

В четвъртък Ана Бърнабич съобщи, че всички лицензи са предоставени на Rio Tinto от предходното прозападно държавно управление. Независимите сръбски медии обаче настояват, че главните контракти с компанията са били подписани точно със сегашната власт.

Критиците настояват, че като отстраняват Rio Tinto, актуалните ръководещи си проправят пътя към парламентарните избори през април.

Литият, който е в обилие по границата на Сърбия с Босна, се счита за един от най-търсените метали на бъдещето, защото светът от ден на ден се насочва към възобновими енергийни източници.
 Екологичен митинг в Белград, министър председателят Бърнабич е учудена
Екологичен митинг в Белград, министър председателят Бърнабич е учудена

Сърбия се готви да вкара Коронавирус -сертификати...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР