В Охрид ще се проведе среща на високо ниво по

...
В Охрид ще се проведе среща на високо ниво по
Коментари Харесай

Вучич на знакова среща с Курти в Охрид, обеща да не подписва нищо

В Охрид ще се организира среща на високо равнище по разговора за нормализиране на двустранните връзки сред Белград и Прищина, на която се чака да бъде разисквано така наречен европейско предложение за съглашение. На нея с изключение на водачите на Сърбия и Косово – Александър Вучич и Албин Курти, ще участва и Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, напомнят медиите в западната ни съседка.

В навечерието на срещата президентът на Сърбия акцентира, че позицията на формален Белград ще бъде по-трудна с оглед издадената в петък от Международния углавен съд в Хага заповед за арест на съветския президент Владимир Путин. Той увери, че няма да подпише нищо в Охрид.

Срещата, свикана от Борел, ще стартира в 10:00 часа локално време (11:00 часа българско време). Диалогът ще се организира с поддръжката на специфичния представител на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак.

Най-напред ще се проведат обособени двустранни срещи с Вучич и Курти, една след друга, след което ще стартира тристранна среща.

В края на срещата е планувано изказване на Борел пред медиите.

От Сремска Митровица Вучич акцентира, че поради заповедта, издадена за ареста на съветския президент, позицията на Сърбия в Охрид ще бъде по-трудна. Той увери, че желае да разиска нормализирането на връзките с Прищина и че сърбите и албанците могат да беседват обикновено, само че повтори, че няма да подпише нищо в Охрид.

" От в този момент ви споделям, че няма да подпиша нищо и на тях не им пука изключително. Вие мислите, че са щастливи от този факт - само че не са, тъй като те се радват единствено на нещастието на Сърбия и ще се радват, в случай че кажа нещо друго. Искам да приказваме за нормализиране, да можем да приказваме между тях “, акцентира президентът на западната ни съседка.

Косовският министър председател Албин Курти на собствен ред акцентира, че методът на Вучич не е градивен. По думите му поддържа цялостното нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово, само че има запаси към проекта за основаване на Общността на сръбските общини, което в действителност е главното искане на Белград. Курти съобщи, че Сърбия не може да изисква основаването на сходна организация в страна, която няма желание да признае.

Борел разяснява преди срещата, че е време за съглашение сред Белград и Прищина за нормализиране на връзките, както и че е време Белград и Прищина да " поемат отговорност " и да създадат крачка към Европейски Съюз.

От Европейската външна работа оповестиха по-рано, че Борел и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен са се съгласили в телефонен диалог преди срещата в Охрид, че моментът е подобаващият да се подхващат обилни стъпки в полза на европейската интеграция на Белград и Прищина.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР