Сръбският премиер Милош Вучевич подчерта, че Сърбия остава ангажирана със

...
Сръбският премиер Милош Вучевич подчерта, че Сърбия остава ангажирана със
Коментари Харесай

Милош Вучевич: Сърбия остава ангажирана с териториалната цялост на Украйна

„ Сръбският министър председател Милош Вучевич акцентира, че Сърбия остава ангажирана със зачитането на интернационалното право и териториалната целокупност на Украйна. “

Това обявиха от канцеларията на Вучевич, който се срещна с украинския външен министър Дмитро Кулеба, съобщи Агенция Франс Прес.

По време на визитата си в Белград Кулеба се срещна и с президента Александър Вучич и по проект трябваше да беседва с ръководителя на Народното събрание и някогашен министър-председател Ана Бърнабич.

Украинската първа дама Олена Зеленска също е на посещаване в сръбската столица, където участва на подписването на съглашение за съдействие сред Националния университет „ Тарас Шевченко “ в Киев и Белградския университет и посети няколко паметника в компанията на сръбската първа дама Тамара Вучич.

Сърбия върви по изключително стеснен било сред Изтока и Запада след нахлуването в Украйна: Белград осъди съветското навлизане в Украйна, само че отхвърля да се причисли към глобите на западните страни против Москва.

Илюстрация на този нежен баланс е, че след срещите си с ръководителя на украинската дипломация и Олена Зеленска, на 14 май Вучич ще одобри съветския дипломат в Сърбия Александър Боцан-Харченко.

Тези срещи се организират няколко дни, откакто Русия стартира нова атака в Харкивска област, окупирайки за няколко дни десетки кв. км територия.

Сръбският президент, който през предходната седмица посрещна китайския си сътрудник Си Дзинпин в Белград с огромни фанфари, се е срещал с украинския си сътрудник Володимир Зеленски три пъти от началото на войната в Украйна - постоянно в коридорите на интернационалните конгреси.

Той се срещна и с съветския президент Владимир Путин през октомври 2023 година по време на икономическа и политическа конференция в Пекин. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР