В общ протест срещу презастрояването в София се обединиха граждански

...
В общ протест срещу презастрояването в София се обединиха граждански
Коментари Харесай

Граждански групи от цяла София протестираха днес срещу презастрояването

В общ митинг против презастрояването в София се сплотиха цивилен групи от кварталите Дианабад, Изток, Лозенец, Манастирски ливади, Младост, Мусагеница, Овча купел и Симеоново, както и неправителствени организации и групи ( " Спаси София " и " Да спасим Борисова градина ".)

Близо 100 жителя се включиха в митинга пред постройката на Столична община и посрещнаха съветниците, идващи за съвещанието на Столичен общински съвет с крясъци против ограничение на пространството за хората в техния град.

Като образец за неглижирането на жителите представителят на инициативната група от Дианабад Филип Симеонов съобщи, че подаденото заявление за митинг е било за пространството на входа на общинската централа на ул. Московска 33, а протестиращите са " изтикани " в тясното пространство на отсрещния тротоар, с цел да се обезпечи комфорт на идващите за съвещанието си общински съветници.

Исканията

 Граждански групи от цяла София стачкуваха през днешния ден против презастрояването
© Велко Ангелов

В събитието си във Facebook уредниците слагат няколко претенции, които те внесоха и под формата на петиция в деловодството на общината. Те включват:

1. До края на мандата на сегашния Столичен общински съвет да не се одобряват подробни устройствени проекти, предвиждащи огромно застрояване или за огромни територии, защото този състав на Столичен общински съвет е с изчерпано доверие и легитимност и би трябвало такива значими решения да се взимат от нов състав с явен мандат и поддръжка от обществото.

2. При приемането на " Визия за София " и последващите промени в Общия организационен проект на Столична община да не се лишава, а да се разшири зелената система на града, като се върнат планувани за застрояване терени в парковете на града. Да не се позволява застрояване в парковете. Да се запазят междублоковите пространства като зелени площи. Да се подсигуряват терените, отреждани за учебни заведения, детски градини, здравни заведения, паркинги и други от подробни устройствени проекти в общия организационен проект на София. Да не се позволяват доста високи здания, пръснати из столицата.

3. Да се променят процедурите по приемане на устройствени проекти в София. Обществените разисквания да не са официални, както до момента, а да водят до действителен ангажимент от администрацията и вземане предвид с постъпилите оферти и възражения.

4. От Народното събрание да се одобряват незабавни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) и подзаконовите нормативни актове, предвиждащи:
- По-големи отстояния сред постройките без значение дали са напълно или отчасти жилищни;
- Да се разшири кръгът на заинтригуваните лица при изработването на подробни устройствени проекти, визи за планиране и позволения за градеж, и да включват наложително и прилежащите парцели с право на обжалване на незаконосъобразни актове;
- Всички неосъществени подробни устройствени проекти, надвишаващи оптималните равнища за компактност и активност на застрояване, да се преработят и съобразят с настоящите ограничения;
- Да се лимитират опциите за еднолично слагане на огради в озеленени площи и в жилищните комплекси.

5. Да се извърши цялостна инспекция, а не проформа, на законността на осъществената реставрация, продажби и размени на парцели в парковете и урбанизираните територии на София.

6. Преработка на признатите подробни устройствени проекти, които позволяват презастрояване в жилищните квартали или строителство в междублокови пространства и паркове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР