В някои области на страната таванът на социална поносимост е

...
В някои области на страната таванът на социална поносимост е
Коментари Харесай

Важна новина, която касае всички социално слаби! Властта им отпуска...

В някои области на страната таванът на обществена търпимост е доближат и там няма да има покачване на цената на водата. Това увери министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков пред Дарик радио.

" Съвместно със общественото министерство ще дефинираме понятието уязвими консуматори и ще изработим механизъм за тяхното подкрепяне. По категорично мое гледище жителите в тази категория ще получават до 1,5 кубика безвъзмездна вода на месец ", разкри районният министър.

Водоснабдителната и канализационна мрежа (ВиК) в България е четири пъти по-дълга от републиканската пътна мрежа - тя е над 90 хиляди км подземен, които изискват голям запас за поддръжка, означи Нанков.

По думите му, с новия закон за ВиК ще се сътвори и под земята кадастър за системите, което ще улесни ремонтните действия и вложителите. В момента под 5% от ВиК мрежата у нас има кадастър.

Регионалният министър изясни, че откакто се уреди въпросът със собствеността на язовир " Бели Искър ", ще стартират дейности за ремонт на оборудването.

" Няма случай регионален шеф да е ремонтирал язовир. Тези за питейни потребности се ремонтират от Министерство на регионалното развитие, както сега рехабилитираме язовирите " Христо Смирненски " и " Студена ". Така че ще ремонтираме и " Бели Искър ", само че след планиране, с цел да се откри точното положение и потребността от ремонт, тъй като сегашната сума, която се стартира в публичното пространство от 80 млн. лева, е меко казано повишена ", разяснява Нанков.

" В случая с язовир " Бели Искър " всяването на голословни страхове от регионалния шеф измежду хората е по-голям грях от непознаването му на закона ", акцентира министърът.

" 2018 година би трябвало да е последната, в която лепим винетки по стъклата на колите. От следващата година те стават електронни и ще се ревизират автоматизирано по електронен път ", сподели министър Нанков. С въвеждането на тол системата цените на винетките за леки коли няма да нарастват.

Министърът означи, че след въвеждане на тол системата се чакат доходи от над 1 милиарда лева годишно, които могат да се изразходват единствено за ремонт и строителство на пътища.

" В момента събираме 350 млн. лева от винетки, като едвам 103 млн. лева идват от товарни коли, а останалата сума се събира от леките коли. Почти няма страна в света, в която леките коли да заплащат повече. Сега обръщаме тази логичност, ще се възползваме и от геостратегическото състояние на България, тъй като директният трафик ще заплаща повече ", изясни Николай Нанков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР