В Нидерландия заработи първият плаващ терминал за втечнен природен газ.

...
В Нидерландия заработи първият плаващ терминал за втечнен природен газ.
Коментари Харесай

Плаващ терминал за LNG заработи в Нидерландия

В Нидерландия проработи първият плаващ терминал за полутечен природен газ. В него доставяната суровина ще се преработва в газ за отопление. Има проекти за 20 сходни уреди на разнообразни места в Европа. 

В нидерландското пристанище Емсхавен проработи плаващ терминал за полутечен природен газ. На откриването му участваха чешкият министър председател Петер Фиала и нидерландският министър на енергетиката и климата Роб Йетен. 

За пръв път танкер, пренасящ полутечен природен газ, бе обвързван към плаващия терминал и стартира преправяне на суровината в газообразна форма. 

 
Сега, във време на войната в Украйна, би трябвало да ускорим енергийния преход. Най-добрият метод да се подсигурява енергийна самостоятелност на европейците е да използваме силата си по-ефективно, да диверсифицираме нашите енергийни източници. В кратковременен проект втечненият природен газ е един от главните принадлежности, с които разполагаме, с цел да реализираме тези цели. 
Роб Йетен – министър на енергетиката на Нидерландия  

С наближаването на зимата европейските страни, обезверено търсещи способи да заменят съветския природен газ, се ориентираха към импорт на полутечен природен газ. Около 20 плаващи терминала, които ще одобряват суровината от други страни, ще я преобразуват в гориво за отопление.

Тези проекти провокират паника измежду учените, които се притесняват от дълготрайните последствия за околната среда. Те предизвестяват, че плаващите терминали ще затвърдят зависимостта на Европа от природния газ, който при производството, превоза и изгарянето си отделя огромни количества метан и въглероден диоксид. 

Голяма част от втечнения природен газ, който Европа чака да получи, идва от Съединените щати. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР