В неотдавнашно интервю руският посланик в Белград Александър Чепурин остро

...
В неотдавнашно интервю руският посланик в Белград Александър Чепурин остро
Коментари Харесай

В Белград чакат официална реакция на скандално интервю на руския посланик

В неотдавнашно изявление съветският дипломат в Белград Александър Чепурин остро и извънредно недипломатично обиди сръбската съпротива, сътрудника си от Украйна и американския представител Хойт Ий. Въпреки това министерството на външните работи на Сърбия още не е решило дали да го отпрати поради това, дали да го предизвести или дали въобще да реагира.

В изявление за " Спутник " Чепурин се подигра на Хойт Ий, като го назова " 75-ия заместител на 24-ия асистент ", за украинския дипломат сподели, че е част от " усташката власт ". Той не спря дотук. Обвини сръбската съпротива, която отиде на среща с Хойт Ий, че е антисръбска. На всичко това сръбското външно министерство, което можеше най-малко да предизвести Чепурин, още не е реагирало.

" Блиц " попита Ивица Тончев, държавен секретар в Министерство на външните работи, ще излезе ли министерството с позиция по случая с съветския дипломат.

" Това е добър въпрос, само че ние не оповестяваме авансово нашите реакции ", сподели Тончев.
На молбата ни да разяснява държанието на Чепурин, както направи в тази ситуация с украинския дипломат, той отхвърли да го направи.

" Аз не съм тук да мисля. Има министър Ивица Дачич, всякакви браншове в Министерство на външните работи, има колегиум, където се взимат решения. Още не сме решили нищо. Може да има реакция, може да няма ", сподели Тончев за " Блиц ".

Преди няколко дни обаче той реагира бързо след също толкоз скандалното изявление на украинския дипломат в Белград Олександър Александрович, който сподели, че Русия употребява Сърбия " като още един инструмент да унищожи Европа ".

Тогава Тончев сподели, че всички дейности на украинския дипломат в Сърбия се свеждат до опити за нарушение на връзките на Сърбия с Русия и акцентира, че в случай че украинският посланик продължи да излиза отвън рамките на Виенската спогодба, министерството ще бъде насила да предприеме " нормалните при такива случаи стъпки ".
В Министерство на външните работи разясниха, че изказването на Тончев на процедура съставлява " последно предизвестие преди отричане на гостолюбие ".

Очевидно съветските посланици в Сърбия могат да се държат " по-свободно ", защото и предходни техни недипломатични изявления минаваха без наказания и предизвестия.

В изказванията си Чепурин нерядко приказва, че Русия не е срещу европейските интеграции на Сърбия, само че акцентира и че Европейски Съюз не би трябвало да бъде единствената ни алтернатива. Той споделяше даже, че единственият формат, който той вижда, е " Сърбия да се причисли към виталната мощ на Русия ", тъй като Европейски Съюз не може да обезпечи на страната ни икономическо възобновяване.

" Девойката не може да разчита на женитба, в случай че младежът разбере, че е подготвена на всичко ", сподели по един мотив Чепурин, говорейки за европейските интеграции на Сърбия.

Преди четири години той ни определяше и червени линии, когато сподели, че за Русия е недопустимо Сърбия да влезе в НАТО.

" Би било цялостна нелепост някой от Сърбия да допълзи и да моли за приемане в НАТО след бомбардировките, които й нанесоха вреди за 120 милиарда $. Това е алена линия, която не е в полза на Русия ", сподели напълно намерено Чепурин на един конгрес през ноември 2013 година, когато се занима и с приемането на Черна гора в алианса.

" В политиката, както на всички места, има маймуни. Това е като мода ", сподели той по този мотив.

Предшественикът му Александър Конузин употребява още по-невъздържан език. На конгрес, проведен през 2011 година от белградския конгрес за сигурност, Конузин стана от публиката, взе микрофона, застана посред залата и нервозен, стартира невъздържано да крещи. Той направи това откакто един от участниците сподели, че Русия пази Сърбия единствено поради ползите си.

" Тук се приказва за несъществени неща, а не по същински тематики като тази за Косово. Ние имаме еднакни ползи и ще пазиме вашата страна макар ползите на някои сърби страната ви да бъде сложена под непознат надзор ", сподели Конузин.

Той добави и че в Сърбия има хора, които са подготвени да продадат стопански потенциали на който и да е, само че не и на руснаците, въпреки да осъзнават, че по този начин ще ги проварлят и най-после извика: " Има ли сърби тук? "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР