В неделя в Куба се проведоха едни от най-масовите протести

...
В неделя в Куба се проведоха едни от най-масовите протести
Коментари Харесай

В Куба се проведоха едни от най-масовите протести срещу комунистическото управление



В неделя в Куба се организираха едни от най-масовите митинги против комунистическото ръководство за последните няколко години. Сред аргументите бяха дефицита на хранителни артикули, високите цени и спиранията на тока. В понеделник и вторник огромни контингенти от служители на реда патрулираха в столицата Хавана.
Последната огромна социална демонстрация на неодобрение по стопански аргументи се състоя преди съвсем 30 години - през 1994 година Сега обаче Куба минава през най-лошата си икономическа рецесия от десетилетия след американските наказания, наложени от администрацията на някогашния американски президент Доналд Тръмп. И през почивните дни няколко хиляди души се събраха в разнообразни елементи на странатаи скандираха „ Свобода ”, „ Достатъчно ” и „ Обединение ”. При прекосяването си през огромен бул. в Хавана те бяха приветствани от хора по балконите.

„ Родината и Животът, долу диктатурата, долу Кастро, долу комунистическите кучета! ”, разпалено викаше протестиращ.

Протести в поддръжка на недоволните кубинци имаше в квартала „ Малката Хавана ” - епицентър на кубинската просвета в Маямии пред кубинското консулство в Барселона. В Аржентина и Мексико се организираха демонстрации срещу и в поддръжка на ръководещите в Хавана. Вижданията на антиправителствените деятели са споделяни и от президента на Бразилия Жаир Болсонаро и певиците от кубински генезис Глория Естефан и Камила Кабейо.

На митинга в Хавана в неделя се събра и група в поддръжка на държавното управление, които отвърнаха на недоволните с лозунги в поддръжка на починалия президент Фидел Кастро и Революцията, като да вземем за пример „ Каквото и да ни коства, Фидел ” и „ Родината или Смърт ”:

„ Протестиращите са 40 индивида без идеология, нямат нищо, и те са против кубинците. Никога няма да се откажем от Революцията, в никакъв случай! ”, споделиха бранителите на ръководещите.

Според президента на Куба Мигел Диас Канел демонстрациите са подклаждани през обществените медии от кубинци, живеещи в Съединените щати.

„ Антиправителствените стачкуващи към този момент получиха отговора, който заслужават и ще продължат да получават заслуженото, както стана във Венецуела ”, безапелационен беше президентът на Куба.

Според Белия дом обаче недоволството е зародило непринудено, а президентът Джо Байдън изрази поддръжката на Съединените щати за кубинците, отстояващи правата си:

Кубинският народ упорства за свободата си пред един властнически режим . Призоваваме държавното управление на Куба да се въздържа от принуждение или опити да заглуши гласовете на хората от Куба ”, бяха думите на американския президент.

Властите в Куба наподобяват твърдо решени да обезсилят недоволството - оповестява се за спирания в интернет връзката и блокиране на „ Facebook ”, „ WhatsApp ” и „ Instagram ”, което се пояснява и като опит да се попречи на протестиращите да споделят между тях. Ситуацията най-добре се обобщава от Vox populi:

Става невероятно да се живее тук . Не знам дали би могло да се стигне още веднъж до вълнения, само че сега Хавана е военизирана. За индивида, за който минимум подозираш, че е подобен, се оказва служител на реда. Не знам, само че кубинците губят страха си. Може и недоволството да продължи ” .

„ Знаем, че в Куба всеки надига глас - някои в поддръжка на държавното управление, други в поддръжка на други неприятни неща, само че не би трябвало да е по този начин. Това, което се случва, не е от изгода за никого, тъй като всички би трябвало да се борим за мира - от него имаме потребност ”.

" Много е комплицирано да се реши кой какъв е и за какво е. Пред Капитолия в неделя имаше голяма навалица от хора, само че една част от тях бяха за държавното управление, други бяха срещу. Като споделям - за държавното управление по-скоро хората скандират за революцията ", сподели за БНР Къдринка Къдринова, заместник-председател на Сдружението на испано-говорещите публицисти.
По думите ѝ Куба е тласкана съзнателно към задушаване.

" Затова непрекъснато се приказва през последните три години, откогато бяха въведени наказания през 2018 от Доналд Тръпм ".

Според нея за кубинците е въпрос на живот и гибел да се отстранен последните наказания. Тя разяснява, че на кубинците им идва допълнително да търпят икономическия напън, в който би трябвало да оцеляват.

" В момента има голяма нечиста сделка за това, че се придава политически подтекст на това терзание, което има в огромна част от кубинците, това го споделя и кубинското управление. Ние ще чуем всеки човек, който фактически е угрижен, тъй като има защо. Действително нещата са тежки в страната, само че по никакъв метод няма да допуснем да се извращава и да се спекулира с това, че кубинския народ е изригнал против ръководството ", добави в предаването " Хоризонт до обед " Къдринова.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР